Romet Kreek • 10 jaanuar 2013

Kreeka on veel aktsiainvestorite paradiis

Kreeka aktsiatururalli, mis on viinud ASE indeksi 16 kuu kõrgemale tasemele, võib leida lõpu, kuna Kreeka plaanib kehtestada tulumaksu aktsiatest saadud kasumitele, et vähendada eelarvepuudujääki.

„Meil on olnud arutelud ministeeriumiga, et sellel aastal kehtestatav tulumaks kapitalikasvult oleks negatiivne ja kehtiks lisaks finantstehingute maksule,“ ütles Kreeka kapitaliturgude komisjoni juht Constantinos Botopoulos Bloombergile.

Aktsiate kapitalikasvult tuleks hakata maksma 20protsendist maksu lisaks 1. aprillist kehtivale 0,2protsendisele finantstehingumaksule, kui parlament selle vastu võtab. Seda hakkab parlament homme arutama.

Maksuettepanek ähvardab pidurdada Kreeka aktsiaturu 107protsendist tõusu kahe aastakümne madalamalt tasemelt, ütles Kreeka fondijuhtide liidu president Kimon Volikas.

„Tulu teenimise maksustamine kapitalilt leiab aset kogu maailmas, see ei ole midagi uut,“ ütles ta. „Kuid meie majandus on teistsuguses faasis võrreldes teiste maadega. Me peame motiveerima rohkem investeerima. Ajastus on täiesti vale.“

Eile kirjutas Capital.gr, et investorite vastuseisu tõttu võidakse lükata maksu kehtestamist edasi. Kreeka kehtestab juba kapitalikasvu maksustamist alates 2007. aastast, kuid seda on pidevalt edasi lükatud.

Hetkel kuum