Ave Lepik • 4. veebruar 2013 kell 6:44

Vilu: Eesti maksusüsteemi pluss on lihtsus

Kuigi meil ei ole päris kindlaid andmeid, kas paremini töötab astmeline või mitteastmeline maksusüsteem, on kindel, et mida lihtsam süsteem, seda parem riigi majandusele, rääkis Ago Vilu.

Pricewaterhouse Coopers Eesti juht Ago Vilu rääkis hommikul intervjuus ETV saatele "Terevisioon", et astmelise tulumaksuga riikides on viimasel ajal astmeid pigem vähendatud - eriti kõrgeimat astet pigem allapoole tuues.

"Samas, kui me vaatame, kus on levinud astmeline tulumaks ja kus on levinud mitteastmeline või siis maksimaalselt kaheastmeline tulumaks, nagu näiteks Eestis - selgelt arenenud riikides on astmelist tulumaksu rohkem. Sellist ilma astmeteta tulumaksu, nagu Eestis, on rohkem just n-ö noortes demokraatiates," vahendavad ERRi uudised Vilu sõnu. 

"Aga see ei tähenda nüüd küll sugugi mitte, et need arenenud riigid on arenenud sellepärast, et seal on astmeline tulumaks, ja uued demokraatiad on võib-olla majanduslikult natukene tagapool sellepärast, et neil ei ole astmelist tulumaksu. Ma pigem ütleksin vastupidi: et lihtsalt arenenud riigid on jõudnud endale väga pikka aega seda rasvakihti koguda," rääkis Vilu.

Vilu nentis, et Eesti süsteemi kõige suurem väärtus on selle lihtsus ning et seda lihtsust tuleks hoida.

"Tegelikult sama efekti, mida võib-olla tahetakse saada astmelise tulumaksuga, ehk et muuta maksusüsteemi vähem teenivate inimeste kasuks, on võimalik saada teisel viisil, mis oleks siis tulumaksuvaba miinimumi tõstmine," ütles Vilu. "Mul on väga hea meel, et tundub, et ühiskond on saavutamas sellist konsensust, et see tulekski ära teha. Sellele olen kahe käega poolt. See jätab süsteemi lihtsuse alles, saab sama efekti, mis astmeline tulumaksusüsteem. Plussid on olemas ja miinuseid ei ole."

Hetkel kuum