Rainer Saad • 25. märts 2013 kell 6:32

Päev börsil: Küprose kokkulepe

Küprose päästepaketi osas jõuti pärast 12-tunnist läbirääkimist täna varahommikul kokkuleppele ning see tähendab, et saareriik suutis oma pankrotti vältida.

Kokkulepe tähendab, et alla 100 000 euro suurused hoiused jäävad puutumata, kuid üle selle kehtestatakse maks, mille suurus pole veel teada. Sellega loodetakse koguda 4,2 miljardit eurot, kirjutas CNBC.

Plaan, millega Küpros suutis pankrotti vältida ning tagada Euroopa Liidult, Euroopa Keskpangalt ja Rahvusvaheliselt Valuutafondilt 10 miljardi euro suuruse laenu, sündis mõni tund enne viimast tähtaega.

Heaks kiideti ka eurotsooni rahandusministrite idee, millega luuakse „hea pank“ ja „halb pank“.

„Tahan rõhutada, et ükski nendest meetmetest ei mõjuta deposiite alla 100 000 euro,“ ütles eurogrupi eesistuja Jeroen Dijsselbloem. Eelmise kokkuleppe järgi pidi Küpros koguma 5,8 miljardit eurot 10 miljardi euro suuruse laenu saamiseks. „Teen ettepaneku unustada praegu see 5,8 miljardi euro suurune number,“ ütles Dijsselbloem. Esimese osa laenumaksest saab Küpros kätte maikuus.Täna varahommikul tõusis euro dollari vastu 0,5% 1,3047ni.

Aasia börsidel toimus pärast Küprose kokkulepet leevendusralli. Hongkongi börs tõusis 0,63%, Jaapani Nikkei 1,7%, Korea Kospi 1,5%, Tai börs 2,1%, Singapuri börs 0,4%.

Hetkel kuum