Alyona Stadnik • 30. aprill 2013
Jaga lugu:

Glikman: tõstan palka, kui toimub sotsiaalmaksu reform

Advokaadibüroo Glikman, Alvin & Partnerid OÜ üks omanikest Leon Glikman ütles, et maksaks oma töötajatele veel kõrgemat keskimist palka kui 3 049 eurot, aga seda siis, kui toimuks sotsiaalmaksu reform.

„Minu arvates peaks Eestis kehtestama sotsiaalmaksu lae. Kõrgepalgalised ei kuluta rohkem riigivahendeid kui madalapalgalised. Vastupidi, ma arvan, et nad on vähem haiged ning on küsinud riigilt vähem,“ tõdes ta.

Kui saaks sotsiaalmaksu reformi läbi viia, siis maksaks Glikman enda sõnul tunduvalt rohkem töötajatele palka ja see oleks ka majandusele väga hea.  „Siin tuleks teha kaks astet. Eesti on ainuke riik maailmas, kus tööandja maksab kogu sotsiaalmaksu, mina teist sellist riiki ei tea,“ tõdes Glikman.

See näitab tema sõnul ülimat sotsialismi, sest mujal maailmas sotsiaalmaksu jagatakse või maksab selle töötaja. „Juhul, kui sotsiaalmaksu maksaks töötaja, siis tekiks surve, inimesed hakkaksid vaatama, mis toimub, miks võetakse pool raha ära ning nad avaldaksid riigikogule survet, et meil ei peaks olema üks kõige suuremaid sotsiaalmakse Euroopas,“ selgitas ta.

Kuna seda ei ole ja sotsiaalmaksu maksab tervikuna tööandja, siis tavaline töötaja seda probleemi ei näe, lisas Glikman. „Kui sotsiaalmaksu hakatakse jagama või see jääks töötaja kanda, siis tuleks palka tõsta sotsiaalmaksu võrra,“ rääkis Glikman.

Mis puudutab palkade avalikustamist, siis Glikmani sõnul ei peaks palgad Eestis avalikud olema. "Kindlasti mitte. Mitte kedagi ei peaks huvitama see, kuidas eraõiguslik isik oma raha jagab. Kes tahab, see avaldab ja kes ei taha, see ei avalda. Mina hoiaksin privaatsusliini, aga see on maitse asi," lausus Glikman.

"See peaks puudutama kõrgemaid avalikke teenistusi ja võib-olla riigikogu liikmeid ehk piiratud seltskonda, kes jagavad riigi ja avaliku sektori raha. See, kuidas keegi jagab oma raha, see ei ole kellegi asi," lisas ettevõtja.

 

 

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum