Sirje Rank • 18. juuni 2013 kell 7:45

Prantsuse protektsionism varjutab USA-ELi vabakaubanduskõnelusi

EL ja USA kuulutasid eile välja läbi aegade kõige ulatuslikemate vabakaubanduskõneluste käivitamise, millele heidab aga juba varju Prantsusmaa veto ähvardusel välja nõutud erand audiovisuaalsetele teenustele.

Põhja-Iirimaal maailma juhtivate riikide (G8) kohtumisel kokku saanud USA ja ELi liidrid teatasid, et kõnelused algavad tuleval kuul Washingtonis.

USA president Barack Obama manitses poliitikuid vaatama kitsastest huvidest kaugemale ja keskenduma suurele pildile. Potentsiaal on sõlmida vabakaubandusleping, mis hõlmab poolt kogu maailma majandusest ja 30% kaubavahetusest. 

"Mõlemal poolel on oma tundlikud teemad," ütles Obama. "Poliitikat saame näha mõlemalt poolt. Kui ma aga oma suudaksime oma kitsastest huvidest kaugemale vaadata ja hoida fookus suurel pildil - selle partnerluse majanduslikul ja strateegilisel tähtsusel - siis ma loodan, et jõuame ambitsioonika ja ulatusliku kokkuleppeni, mida globaalne kaubandussüsteem meilt ootab."

USA võib vastata sellega, et võtab kõneluste laualt maha näiteks ELi firmade osalemise USA riigihangetel. Panused on kõrged. ELi firmade arvele, mis sõltuvad riiklikest hangetest, langeb neljandik ELi SKPst ja 31 miljonit töökohta, kirjutas Wall Street Journal. WTO reeglite järgi on ELi firmadel küll juurdepääs USA föderaalvalitsuse hangetele, Brüssel tahab aga paremat juurdepääsu kohalike omavalitsuste hangetele.

"Asjaolu, et Euroopa Liit näib olevat osad teemad nagu audiovisuaalsed teenused läbirääkimiste laualt maha võtnud, teeb tõsist muret," ütles USA Senati rahanduskomitee liige Orrin Hatch eile tehtud avalduses. "Meil on vaja ulatuslikku kokkulepet, mis viib majanduse kasvule, mitte aga sellist lepingut, mis tugineb kõige väiksemal ühisel nimetajal."

Terav sõnasõda puhkes ka ELi sees, kus Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso ütles intervjuus ajalehele International Herald Tribune otseselt Prantsusmaad nimetamata, et mõned riigid väidavad end küll vasakpoolseks, kuid on kultuuriliselt äärmiselt reaktsioonilised. Barroso lisas, et need, kes kritiseerivad kaubanduse liberaliseerimist filmi- ja muusikatööstuses, ei mõista, millist kasu globaliseerumine ka kultuurilisest aspektist tuua võib.

Prantsusmaa sotsialistid reageerisid vihaselt. Prantsusmaa president Francois Hollande aga ütles tippkohtumisele saabudes, et ei taha uskuda, et Barrosot on õigesti tsiteeritud.

Vabakaubanduskõnelusi välja kuulutades möönsid pooled, et kõnelused ei tule kerged. Sellest hoolimata loodetakse kokkuleppele jõuda hiljemalt kahe aastaga.

Hetkel kuum