Lennart Ruuda • 25. juuli 2013 kell 9:02

Pärnits ärgitab järsult palka tõstma

Suurettevõtja Ülo Pärnits on tänases Maalehes taas võtnud ette üleskutse tõsta järsult palku, sarnase vastukaja tekitanud ettepaneku tegi ta ka sügisel konverentsil Äriplaan.

Pärnits tõi ühe suurema Eesti probleemina välja selle, et kuna palk on tööandja jaoks kulu, hoitakse sealt võimalikult palju kokku. Pärnits peab tobedaks valitsuse juttu, et palgatõusu tuleb tagasi hoida, kuna kaotaksime konkurentsivõimes. "Kui me palka ei tõsta, siis andekad ja tublid töömehed lähevad ära piiri taha kallimale palgale, ja just siis me kaotame oma konkurentsivõimes," arvas ta.

Pärnitsa sõnul ergutaks laialdane järsk palgatõus kogu majandust, sest kui inimesed hakkaksid rohkem teenima, hakkavad nad ka rohkem teenuseid ostma.

Eelmisel sügisel toimunud Äripäeva konverentsil Äriplaan ütles Pärnits, et ettevõtted, kes palka tõsta ei suuda, pole piisavalt tasemel. "Mul on viimasel ajal olnud südame peal see, et Eestis on palk 3-4 korda madalam kui Skandinaavias. See pole mitte 30%, see on kolossaalne vahe," rääkis Pärnits toona.

Pärnitsa arvates on arusaamatu, miks on vahe kolmekordne. "Meie tehniline tase ei jää Skandinaaviale alla. Näiteks on ka vestlustest pangajuhtidega selgunud, et Eestis on pangad paremini juhitud kui emapankades," tõi ta näiteks.

Suurettevõtja hinnangul ei saa seda vahet välja vabandada allhanketöödega. "Võtame näiteks saetööstuse, mis on meil selgelt parem kui Skandinaavias ja tooted lähevad ju samale turule. Piisab, et panna Eesti tehastesse Skandinaavia palgad sisse ning nad on kolossaalses kahjumis," selgitas Pärnits Äripäeva konverentsil esinedes.

Vahe tuleb Pärnitsa kinnitusel töö ja tootmise organiseerimisest ning just sealt peab otsima võimalust palku tõsta. "Seda tuleb teha kiiresti," sõnas ta.

Sama probleemiga seistakse Pärnitsa sõnul silmitsi ka tema ettevõttes AS Mainor. Otsime spetsialisti, kes paneks tootmise tööle tipptasemel, kuid sellist pole võtta, tunnistas ta.

Pärnitsa sõnul on Eestis ka ettevõtteid, kus võiks kohe tõsta palgad mitmekordseks. "Osula (Sebe ASi omanik Hugo Osula - toim) võiks tõsta palka kolm korda, sest on nii kasumlik firma," tõi Pärnits näiteks.

Hetkel kuum