Sirje Rank • 8. november 2013 kell 13:29

Euroopa Keskpank ei toeta Saksa kriisilahendust pankadele

Euroopa Keskpank avaldas täna oma arvamuse, milline võiks välja näha loodava pangandusliidu ühtne kriisihaldusmehhanism.

Erinevalt Saksamaast, mis on toetanud liikmesriikide kriisihaldussüsteemide koostöövõrgustikku, on keskpank seda meelt, et parem lahendus on tugev, sõltumatu ja üksainus otsustusõigusega kriisilahendusasutus kesktasandil.

"EKP hinnangul tugevdab kriisilahendust käsitlevate otsuste tegemise tsentraliseeritus majandus- ja rahaliidu stabiilsust ning ühtne kriisilahendusmehhanism täiendab ühtset järelevalvemehhanismi," nentis keskpank oma seisukohavõtus.

Kriisihaldusmehhanism, kuhu kuuluks ka pankade rahastatud ühtne fond, on teine sammas euroalal loomisel olevast pangandusliidust. Esimene etapp on ühtne järelevalve, mis peaks Euroopa Keskpangas käivituma tuleva aasta sügisest. Eestist lähevad ühtse järelevalve alla Swedbank, SEB ja DNB ning Soome kaudu ka Nordea. Kolmanda sambana ootab perspektiivis loomist ühtne hoiuste tagamise süsteem.

Hetkel kuum