Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuller aitab kingi kohale viia

    Enamik kullerteenuseid pakkuvaid ettevõtteid viib hea meelega kohale ka kingitused. Mängulisemad neist pakuvad veel lisaks paki kohale toimetamisele võimalust saajat ka väikese meele­lahutusega lõbustada.

    Mida peaks teadma kulleriga kingituste saatmisest, uuris Äripäev DPD Eesti müügi- ja turundusjuhilt Veiko Reimandilt ja Eesti Posti väliskommunikatsiooni juhilt Kadri Tonkalt.
    Kas tegelete kingituste transpordiga?
    Veiko Reimand: On palju ettevõtteid, kes pakke laiali veavad, samas täislahendust, kui pakke saab saata üle riigi või isegi maailma piires, on vähe. DPD viib pakid kohale näiteks Euroopa piires.
    Oleme kingid kiirelt ning turvaliselt kohale toimetanud, mis arvestades jõuluaja oluliselt suuremaid saadetiste mahte ning inimeste ootuseid on kõikide jaoks esmatähtis.
    Jõulude ajal see muidugi kerge ei ole, eriti kui teeolud on viletsad, aga oleme hakkama saanud.  Ka sel aastal oleme jõuludeks valmis – ettevalmistused on tehtud, graafikud paigas ja kullerite jaoks päkapikumütsid varutud.
    Kadri Tonka: Eesti Post viib kohale kõik pakid, olgu need siis kingipakid või mingid muud pakid.
    Milliseid mugavusi kingisaatjale pakute? Kas kuller tuleb näiteks kontorisse kingitusele järele vms?
    Veiko Reimand: Mugavusteenus on näiteks võimalus, et saaja saab valida, millal talle sobib pakki vastu võtta. Ka saatja juurde tuleb kuller talle sobival ajal. Samuti on loodud mugavusteenus neile, kes soovivad lasta paki peale korjata kuskilt mujalt, näiteks koostööpartneri juurest. Ehk teisisõnu pole tegelikult vaja lasta kingitusi endale kontorisse eelnevalt tuua.
    Kadri Tonka: Kullerteenuse puhul sobib kingipakkide saatmiseks kõige paremini ELS Pluss pakett, mida saab tellida postkontorist. See on paindlike kättetoimetamistingimustega teenus eraklientidest saajatele üle kogu Eesti.
    Paki saajale helistatakse ette ning lepitakse kokku kättetoimetamiseks sobiv kättetoimetamise päev ning kellaajavahemik.
    Kui kiirelt toimetatakse kingitused kohale Eesti ja Euroopa piires?
    Veiko Reimand: Toome kingid kätte vajadusel Tallinna ümbruses samal päeval, üle Eesti järgmisel päeval.
    Kadri Tonka: Kullerteenust kasutades saab saaja Eesti piires saadetise kätte järgmisel tööpäeval. Euroopa riikidesse paki saatmiseks tuleks kasutada rahvusvahelist kulleriteenust EMS – Express Mail Service, mida osutatakse 64 sihtriigis üle kogu maailma.
    Helsingisse, Riiga ja Vilniusesse liigub pakk Tallinnast ühe tööpäevaga, teistesse Euroopa Liidu pealinnadesse keskmiselt 2–3 päevaga.
    Kuidas transporditakse õrnu kingitusi? Samuti toitu, lilli, kallihinnalisi esemeid? 
    Veiko Reimand: Kingid tuleb pakkida transpordikindlalt. Vastav kleebis läheb ka peale, kuid siiski saatja vastutab.
    Kadri Tonka: Õrna, purunemisohtliku või erikohtlemist nõudvate saadetiste puhul saab valida lisateenuse “Ettevaatlikult”. Eriti kõrge väärtusega saadetiste kompenseerimiseks täies ulatuses selle kadumise, hävimise või rikkumise korral on võimalik kasutada lisateenust “Väärtustamine”.
    Kuidas tagatakse kingi korrektne välimus transpordi jooksul?
    Veiko Reimand: Jõulukinkide puhul on väga oluline pakendamine, eks kingipakis on ju sageli peidus pudel või mõni muu õrnem kingitus, mis purunenud kujul naeratust kingisaaja näole ei too.
    Kadri Tonka: Kingipaki saatmisel on korrektse välimuse tagamisel suur osa ka paki saatjal. Saatja peab postisaadetise pakendama vastavalt saadetise sisule, kaalule, kujule ja transportimise viisile. Kergesti purunevad ja muud haprad esemed tuleks pakendada tihedalt, purunemist välistava kaitsematerjaliga täidetud taarasse, mis välistab esemete omavahelise kokkupuutumise transportimisel.
    Kas ja millised on kingitusele seatud piirangud? Näiteks mõõdud, kaal jm?
    Veiko Reimand: Pakkide korral on ühe saadetise suurim lubatud kaal 31,5 kg ning suurimad lubatud mõõtmed: pikima külje ja põhja ümbermõõdu summa 3 m, kusjuures pikim külg ei tohi ületada 1.75 m.
    Kuni 31,5 kg-ni sõltub ühe saadetise hind kaalust, selleks on kehtestatud erinevad hinnakategooriad, mis tulenevad paki kaalust. Kui saadetise kaal ületab 31,5 kg, arvestatakse saadetise transpordihinda arvestusliku kaalu alusel: võrreldakse saadetise reaal- ja mahukaalu ning aluseks võetakse neist suurem.
    Eesti-siseste vedude korral võib üks saadetis ühele saajale koosneda mitmest pakist, hinnaarvestuse aluseks on pakkide summaarne kaal. Maksimaalne kaal ühe saadetise kohta võib olla 300 kg. Rahvusvaheliste vedude korral võrdub üks pakk ühe saadetisega. Transpordihinna arvestamine toimub iga paki kohta eraldi.
    Kadri Tonka: Kasutades kullerteenust, ei tohi paki kõrgus ja ümbermõõt ületada 3 meetrit. Pikim külg võib olla 1,5 meetrit ja maksimaalne kaal 30 kg.
    Milline on kingipaki kättetoimetamisel orienteeriv hinnavahemik Eesti piires?
    Veiko Reimand: Hinna määramisel võetakse aluseks DPD poolt määratud saadetise kaal ja mõõtmed. Usun, et enamik jõulukinke mahub nendesse piiridesse.
    Kadri Tonka: Hind sõltub paki suurusest, kaalust ning sellest, kas kuller tuleb ise järele, pakk saadetakse postkontorist või pakiautomaadist. Näiteks Tallinnast Võrumaale Antslasse kuni 5 kg-se paki saatmine nii, et kuller tuleb pakile järele, maksab 8.52 eurot. Pakki postkontorist saates on see 2 eurot odavam. Iseteeninduses vormistatava paki hinda saab vaadata iseteeninduse veebikeskkonnast. Paki saatmine Lätti ja Leetu algab 10 eurost, teistesse Euroopa riikidesse 34 eurost.
    Olulised on õiged kontaktandmed
    Kulleri töö hõlbustamiseks on vajalik edastada talle täpsed kontaktandmed ning pakkida kingitus sobivasse, transporti kannatavasse pakendisse.TOP Kulleri juhataja Marko Reinola sõnul ongi nende põhi­töö pakkide laiali kandmine, mille hulka kuulub ka kingituste laiali vedamine.“Veame põhiliselt äriklientide pakke ja palju ka lilli,” selgitas ta.Teenus on uksest ukseni ehk kingitustele tullakse ise järele. Vastavalt kokkuleppele jõuavad kingitused soovitud kohta 2–3 tunniga.“Meelega me midagi ei lõhu, kuid siiski peavad kingitused olema transporti kannatavalt pakitud,” toonitas Marko Reinola.Lisaks tuleks teha kindlaks, et saaja kontaktandmed oleksid õiged, et vältida segadusi ja seda, et kuller asjatult aega ei peaks raiskama.
     
    Idee
    Kingi asjade asemel partneritele tervist
    Lisaks pakkidele toob RõõmuLabor ka tervist, pakkudes võimalust kutsuda kontorisse tööergonoom. Lustlike ja lihtsate võimlemisharjutuste abil pakub ta töötajatele võimaluse töörutiinist väljuda ning annab emotsionaalsete ja kehaliste pingutuste kaudu positiivse laengu. Tavaline tööergonoomi külaskäik kestab 30 minutit. Kuna paketti on võimalik lahendada erinevalt (olenevalt ettevõtte suurusest, inimeste paigutusest hoones jmt), siis lõplik sisu, ajaline maht ning hind saab paika kliendi soovidest lähtuvalt. Teenust on võimalik tellida alates 1. detsembrist ka 24tunnise etteteatamisajaga, kui see ettevõtte tööde­graafikusse mahub. 
     
    Kommentaar
    Rohkem kui kuller
    Tõnu Einasto, RõõmuLaborRõõmuKuller pole tunkedes koll, kes toob mühatusega paki ja nõuab allkirja. Pakume kliendile rohkemat.Lisaks paki kohaletoimetamisele toome rõõmu, anname sellele luulekava, laulu või mõne muu väikse etteastega emotsionaalse lisaväärtuse.Oleme käinud ettevõtetes kolleegidele sünnipäevatervitusi edasi andmas, kutseid edastamas, naistepäevaks ja muudeks tähtpäevadeks lilli viimas.Käime akna all serenaadi laulmas või tuleb saadetis koos ilutulestikuga. Jõulude ajal esineme päkapikkudena.Leiame iga kliendi saadetisele õige vormi. RõõmuKulleri boonus on erilisus ja lisatav emotsioon.Kõik detailid tuleb kokku leppida ja nii õige lahendus leida. Ükski lahendus ei sarnane eelnevaga ja seega ei ole seinal ka kolletunud hinnakirja. Ka paki või rõõmu kohaletoimetamise täpse aja lepime eelnevalt kliendiga kokku.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.