• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uus keskus toodab endale ise elektri

  Jaanuaris Iru külas avatavas Nurmevälja logistikakeskuses on kasutusel uudsed tehnoloogilised lahendused ja roheline mõtlemine. Muuhulgas toodetakse ise elektrit.

  "Meie firmakultuuri seisukohalt on innovatiivsed lahendused tähtsad. Aina rohkem hindavad seda ka meie kliendid," põhjendab Eesti ühe suurema laopidaja Logistika Pluss OÜ juht Toomas Orutar asjaolu, miks liigub ettevõte aina kõrgemate keskkonnateadlike lahenduste suunas.
  "Täna ei istu suured rahvusvahelistest kontsernidest kliendid meiega laua taha, kui meil pole rakendatud keskkonna juhtimise süsteeme. Kui saame oma potentsiaalsetele ja ka praegustele klientidele näidata innovatiivseid lahendusi, siis mis saab veel parem olla?" lisab Orutar.
  Päikesepaneelidega ise elektrit tootma
  Kõige suuremaks sammuks peab Orutar otsust hakata ise oma ettevõtte tarbeks elektrit tootma. Selleks kaetakse kogu uue logistikakeskuse lõunapoolne külg päikesepaneelidega. Enne paneelide paigaldust tehti põhjalikud uuringud ja arvutused ning jõuti järeldusele, et investeeringud tasuvad end ära.
  "Päikesepaneelide puhul on tasuvusaeg 8-9 aastat, mis on äriliselt mõistlik. Nende hind on viimaste aastatega langenud ja see on meile kasulik," põhjendab Orutar.  Lisaks on juhi sõnul paneelide käigus hoidmise kulud minimaalsed ehk 0,5% aastas investeeringu kogu maksumuselt.
  Suurim kasu firmale on Orutari kinnitusel fakt, et elektri hind fikseeritakse põhimõtteliselt 30 aastaks, kuna nii kaua kestab paneelide garantii. Ükskõik, kui palju elektri hind turul ei tõuse, siis toodab firma endale samas väärtuses asemele. "See maandab meie jaoks väga palju äririske, kuna me pole enam sõltuvuses elektri hinna tõusust. Kui räägime, et elektri börsihind on vaid viimase 9 kuuga tõusnud 11%, siis meie ei saa klientidele öelda, et peame kohe hinda tõstma. Nemad ei tule selle tõusuga kindlasti kaasa," tõdeb Orutar.
  Tahavad olla teerajajad
  Juhi hinnangul on tähelepanuväärne ka fakt, et kui päikesenergiast ise elektrit toota, siis on elektri kvaliteet kordades kõrgem kui võrgust tuleva elektri puhul. "Elekter pole nii kõikuv, sest see lastakse kohe samas kohas meie endi poolt ringlusse. Kui võtame tootmise, kus on väga targad seadmed, näiteks robotid, siis seal ei tohi mingeid elektrikõikumisi olla," räägib juht.
  Päikesepaneelid tõstavad Orutari kinnitusel Nurmevälja logistikakeskuse puhul ka kinnisvara väärtust. Kuna Eesti energiapoliitika näeb ette, et aastaks 2020 ei saa ehitada ärihoonet, millel pole kasutatud taastuvenergia lahendusi, siis tahab Logistika Pluss olla teistest ees. Selleks on uuritud praegust ja tulevast seadusandlust ning tehtud nii rahaline kui ka ühiskondlik  arvestus.
  "Eesti peab jõudsasti arenema rohelise mõtlemise suunas. Eks rikkamad riigid ees ja meie nende järel, küllap see ka meie poliitikutele kohale jõuab," arvab Orutar ning lisab lõpetuseks, et suure tõenäosusega laseb ta ka oma kodule paigaldada päikesepaneelid.
  Autor: Birjo Must, Kadri Bank
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Ulla: kui kukud, tõuse ja proovi uuesti!
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Tallinna Sadama kommertsjuht ostis 10 000 euro eest aktsiaid
Tallinna Sadama juhatuse liige ja kommertsjuht Margus Vihman ostis eelmisel nädalal enam kui 10 000 euro eest Tallinna Sadama aktsiaid, selgub finantsinspektsiooni andmetest.
Tallinna Sadama juhatuse liige ja kommertsjuht Margus Vihman ostis eelmisel nädalal enam kui 10 000 euro eest Tallinna Sadama aktsiaid, selgub finantsinspektsiooni andmetest.
Põllumajandustootjate TOP: olukord on pinev, aga samas ka põnev
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Digi-Eesti lööb Dubai Expol laineid burgeriga
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.