16. detsember 2013 kell 21:00

Välisinvesteeringuid kasvatab kasum

Eesti Panga koduleht ütleb, et III kvartalis tehti Eestisse otse­investeeringuid 428 miljoni euro eest ehk 72,6% rohkem kui aasta varem. Põhilise osa moodustasid reinvesteeritud tulud ehk kasum, mida välisomanikud välja ei võtnud: 340 miljonit ehk 79,4%. 152,5 miljoni eest tuli muud välis­investorite raha, eelkõige on tegu siia antud laenudega või ka tütarettevõtetelt võetud laenude tagasimaksetega. Põhikapitali tehtud investeeringud olid aga 64,1 miljoniga miinuses.

12 jooksva kuu arvestuses on kogu otseinvesteeringute maht 813,6 miljonit eurot ehk 11,3% vähem kui aasta varem. Re­investeeritud tulud moodustavad 805,9 miljonit eurot ehk 99% kogu välisinvesteeringust ja on 26,7% väiksemad kui aasta varem.

Põhikapitali vähem. Muud investeeringud on 63,4 miljonit eurot, aasta varem –588 miljonit (Eesti maksis kõvasti laene tagasi). Investeeringud põhi­kapitali on miinuses 55,8 miljoni euroga, aasta varem oli seis 405,6 miljoniga plussis.

Seega välisinvesteeringud meile kasvavad, kuid eelkõige siin teenitud kasumite tõttu. Investeeringud põhikapitali on aga selges languses ehk osa välisinvestoreid tõesti lahkub Eestist. Keegi ei taha tunnistada, et äriplaan läks vett vedama valede eelduste tõttu või et kodumaal on olukord piisavalt jama, et tuleb välisturgudel tegutsemist kokku tõmmata. Aga just see on valdav põhjus, miks väliskapital lahkub. Miks peakski üks probleemides ettevõte investeerima välisriiki, kui sealsed ettevõtted ise kõhklevad?

Hetkel kuum