Hollande lubab madalamaid makse

Sirje Rank 01. jaanuar 2014, 18:22

Prantsusmaa president Francois Hollande, kelle populaarsusreitingud on rekordmadalal, lubas uusaastakõnes alanud aastal keskenduda kõrge tööpuuduse vähendamisele.

President pakkus ettevõtjatele välja uue kokkuleppe, kus riik vähendab bürokraatiat ja kärbib tööjõule kehtestatud kõrgeid sotsiaalmakse, oodates vastu enamate töökohtade loomist ja tihedamat dialoogi ametiühingutega, kirjutas Financial Times.

Hollande, kes on alates ametisse asumisest 2012. a mais eelarveauke lappinud valdavalt maksutõusudega, tunnistas, et Prantsusmaal on maksukoormus liiga suur. Esimest korda avaldas president, et läinud kuul käivitatud maksusüsteemi revisjoni eesmärk on alandada makse, mis küünivad praegu enam kui 46%-le SKPst. Katte selleks lubas president leida avaliku sektori kulude kärpimisest, mis moodustavad 57% SKPst.

"Meil tuleb vähem kulutada, et vähendada defitsiiti, ning et perspektiivis ka makse kärpida," ütles Hollande.

Uue aasta algusest jõustus Prantsusmaal kõrgem käibemaksu määr, millest korvatakse ettevõtjatele antud 20 mld euro suurune maksukergendus. Ettevõtjad nõuavad aga täiendavat maksukergendust eelkõige sotsiaalmaksu osas, et tõsta välisturgudel oma konkurentsivõimet.

Prantsusmaa valitsus on lubanud järgmisel kolmel aastal kulutusi kärpida 50 mld euro võrra ning samuti seda, et 2015. aastast maksud rohkem ei tõuse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. January 2014, 18:22

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing