Romet Kreek • 14. jaanuar 2014 kell 6:35

Jaapanis rekordsuur puudujääk

Jaapani jooksevkonto puudujääk kasvas novembris rekordtasemele, kuna import kasvas, vahendab Bloomberg.

Kaubanduse laiem näidik jooksevkonto puudujääk paisus 592,8 miljardile jeenile ehk 4,2 miljardile eurole. Analüütikud ootasid 368,9 miljardi jeenist puudujääki. See puudujääk on suurim alates 1985. aastast.

Jeeni nõrkus ja energia täiendav nõudlus seoses  jõude seisvate tuumaelektrijaamadega ajab Jaapani impordiarvet suuremaks, mis viitab majanduse taastumise koormale juba enne aprillis jõustuvat käibemaksutõusu.

"Rekordpuudujääk peegeldab Jaapani praeguse majanduse muutust ühes tuumaenergia puudumise ja nõrga jeeniga," ütles RBS Jaapani peaökonomist Junko Nishioka, lisades, et puudujääk võib anda täiendava põhjuse jeeni languseks.

"Peame võtma seda probleemi tõsiselt ja lahendama selle põhjused," ütles Jaapani majandusminister Akira Amari numbri avaldamise järel. "Jaapan muutub eelarvepuudujäägi finantseerimisel välisinvesteeringutest sõltuvaks, kui laseme jooksevkontol jääda defitsiiti."

Hetkel kuum