Martin Vahter: palk on kompensatsioon panuse eest

Kaisa Gabral 27. jaanuar 2014, 17:23

Minu arvates palk ei ole kulu, see on kompensatsioon inimese panuse eest, märkis 1Partner Kinnisvara juht Martin Vahter.

Smart Valley OÜ juht Rainer Aunpu kirjutas täna Äripäeva kolumnis, et kuni tööandjad arvavad, et 600eurose netopalga maksmine täiskohaga töötavale pereisale on okei, seni Eestis palgaväljaränne ei peatu. Tema hinnangul tuleks palka võtta kui investeeringut, mitte kui kulu. Ning ettevõtjad võiksid tema hinnangul veidi muuta oma vanameelset seisukohta, et kulusid ei tohi märkimisväärselt suurendada enne, kui tulud suurenevad.

"Ega investeeringuna ei saa palka võtta, kuid seda ei saa ka kuluna võtta. Selles osas on tal õigus, et palk ei ole kulu. Minu arvates on palk kompensatsioon panuse eest," märkis Vahter.

Aunpu märkis veel, et kui ettevõtted tõstavad palgakulu investeeringute reale, siis äkki hakkab seda lähenemist toetama ka riik palgainvesteeringute toetustega.

Vahteri hinnangul on see aga väga segane mõttekäik. "See on udune suhtumine, kuidas riik hakkab mida toetama? Riik toetab ju nagunii idufirmasid, EAS jagab toetusi. See võib-olla veidi haakub selle teemaga, et kõrgepalgalistele panna lihtsalt sotsmaksulagi, kõrgepalgalised toovad meile ju mingisugust väärtust sisse ja seda lihtsalt kõrgelt maksustada. Kuid ka see on kaheteraline mõõk," märkis Vahter.

Tema hinnangul tuleks palka võtta kui kompensatsiooni töötaja ajakulu eest. Investeering ettevõtte inimestesse on tema hinnangul hoopis koolitused. "Ka see on ju teada, et mingist hetkest alates väga kõrge palk ei motiveeri inimesi enam tööd tegema. Kuid see on ülimalt teoreetiline jutt. Kõik sõltub ka sellest, mis ettevõttega on tegemist, milline on ettevõtte profiil," lisas Vahter.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. January 2014, 17:23
Otsi:

Ava täpsem otsing