Ken Rohelaan • 30. jaanuar 2014 kell 14:51

Eesti vastas Venemaa impordikeelu kohta

Veterinaar- ja Toiduamet saatis Vene kolleegidele Rosselhoznadzoris Eesti vastuse viie Eesti piimatööstuse ja kuue kalatööstuse toodangu sisseveo keelu kohta ning tegevuskava Tolliliidu nõuetega vastavusse viimiseks.

Põllumajandusministeeriumi teatel toodi vastuses välja plaanitavad ja juba tehtud muudatused iga ettevõtte kohta eraldi, samuti riikliku järelevalvesüsteemi täiendused. „Täiendasime teatud seireid näiteks raskemetallide osas, kus Tolliliidu nõuded erinevad Euroopa Liidu omadest. Samuti viisime sisse täiendava protseduuri iga Tolliliitu lähetatava partii ülevaatamise kohta,“ selgitas Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

"Viie kalatööstuse kohta panime juba kaasa ka kontrollakti, mis tõendab, et need ettevõtted on vajalikud muudatused ära teinud,“ lisas Pärtel. „Edasine sõltub sellest, kui kiiresti Rosselhoznadzor meie vastuse läbi vaatab. Seejärel taotleme kohtumist Moskvas.“

17. jaanuaril kohtus põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder Berliinis Venemaa põllumajandusministri Nikolai Fjodoroviga, kes kinnitas, et sisseveo keelu põhjused on tehnilised ning Venemaa soovib olukorra kiiret lahendamist.

Venemaa kehtestas alates 9. jaanuarist viie Eesti piimatööstuse ja kuue kalatööstuse toodangu sisseveo keelu Tolliliitu (Vene Föderatsioon, Valgevene Vabariik ja Kasahstani Vabariik). Eesti lubas oma vastuse Venemaa veterinaar- ja fütosanitaarteenistusele Rosselhoznadzorile edastada jaanuari lõpuks.

Hetkel kuum