Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  VIDEO: "Minu otsus annab valijatele võimaluse hääletada"

  „Minu meelest on aus anda valijatele võimalus hääletada - kas töötava peaministri poolt või tema vastu," selgitas Andrus Ansip täna oma ametist tagasiastumise tagamaid.

  Ansip andis täna presidendile üle oma lahkumisavalduse, mis ühtlasi tähendab ka tema juhitava valitsuse tagasiastumist. Ta kinnitas täna ajakirjanike ees, et riik on kindlalt juhitud ja kaitstud.
  "Valijatele tuleb anda võimalus hääletada kas töötava valitsuse poliitika jätkumise poolt või selle vastu," ütles Ansip. "Kui mina jätkaksin ametis järgmiste valimisteni, siis taolist valikuvõimalust valijatel poleks ja minu meelest oleks see ebaaus,“ selgitas ta ja lisas, et just nendest kaalutlustest lähtudes otsustas ta esitada tagasiastumisavalduse aasta enne järgmisi valimisi.
  Seaduse järgi jätkab praegune valitsus tegevust kuni uue valitsuse ametisse nimetamiseni. Ansip märkis, et seaduses on säte, mis ütleb, et vältimatul vajadusel hoidub ametist lahkuv valitsus põhimõtteliste otsuste langetamisest ja vältimata vajaduseta hoidub eelarvekulude suurendamisest. „See lause on seadusesse pandud eelkõige selleks, et kaitsta kassareservi näiteks preemiatena lahkuvatele ametnikele väljamaksmise eest. Midagi taolist ei ole Eestis juhtunud,“ hindas ta.
  Ansip teatas, et üheksa aastat peaministrina töötada on olnud suur au. „Ma tänan Eesti rahvast viimase üheksa aasta eest,“ lausus tagasi astuv peaminister. Ta lisas, et töötatud üheksa aastat on olnud väga töised ja vastutusrikkad. „Aeg on anda teatepulk edasi järgmisele peaministrile!“
  Ta märkis, et loodab, et nii nagu tema valitsus, jätkab ka järgmine valitsus sealt, kus selle valitsuse tegemised pooleli jäävad.
  Küll aga nentis ta, et ei soovi jagada soovitusi uue valitsuse moodustamiseks. Ta rõhutas, et soovib uutele tegijatele olla vaba lahkujate suunistest. „Kui keegi hakkab vananevale infole tuginedes õpetama uusi ametisse asujaid, siis valitsuse vahetamine ei saa olema väga valutu. Uus ametisse asuja ei võta täit vastust, kui keegi autoritaarne vana olija kontrollib tema otsustused üle,“ hindas Ansip.
  Ta lisas, et ei pea ka võimalikuks kostööd Tallinna linnapea ja Keskerakonna juhi Edgar Savisaarega. Ta märkis, et jääb oma veendumuste juurde ega usalda Savisaart. Ansipi teatas, et see usaldus kadus 2007. aasta aprillis-mais ning see ei ole taastunud. „Ka tema viimased avaldused on minu veendumusi ainult kinnitanud,“ teatas Ansip.
  Ansip avaldas lootust, et Eestis ei lähe nii nagu Belgias, kus peaminister jätkas pärast tagasiastumise avaldust 589 päeva. „Kuid olgu öeldud, et Yves Leterme'i valitsust peetakse ajaloo üheks kõige efektiivsemalt toiminud valitsuseks,“ hindas Ansip.
  Küsimusele, kas praegu on kõige õigem aeg tagasi astuda, vastas Ansip, et on üllatunud sellest, kui kiiresti on temast saanud asendamatu. Ta viitas, et üheksa aastat, mil ta on olnud peaminister, on olnud erakordselt pikk aeg olla peaministriametis. Tal on oma sõnul olnud küllalt palju toetajaid, ent on ka neid, kes on arvanud, et üheksa aastat on liiga pikk aeg.
  „Ma ei arva, et minu ametist lahkumine tooks Eestisse ebastabiilse aja, olen veendunud, et Eesti riik on demokraatlik, toimiva õigussüsteemiga riik, olen veendunud, et meie riik on järjepidev, et meie valitsused on järjepidevad. Ja kõik toimib edasi ka siis, kui peaminister on esitanud tagasiastumisavalduse,“ teatas ta.
  Ka president Toomas Hendrik Ilves avaldas selle küsimuse üle imestust, öeldes, et ei saa aru küsimuse loogikast, sest tagasi astuv valitsus jääb ametisse uue valitsuse ametisse määramiseni. „Kuigi valitsusel jäävad kõik volitused alles ja valitsus tagasi ei astu, külvab see signaal pigem paanikat. Ma ei saa küsimusest aru,“ ütles Ilves.
  President märkis, et valitsuse vahetumine ei ole erakordne sündmus. Ta kiitis peaministrit Eesti juhtimise eest läbi globaalse finants- ja majanduskriisi ja edukalt euroalaga liitumise eest. „Nagu ütles Eesti kõige pikaaegsem peaminister Andrus Ansip: „On aeg tulla ja on aeg minna.“ Nüüd on küsimus, mis saab edasi. Tagasi astunud valitsus jätkab tegevust seni, kuni uus valitsus on ametisse määratud. Nii käivad asjad parlamentaarses riigis,“ teatas Ilves pressikonverentsil.
  President kinnitas, et ei näe valitsuse tagasiastumises probleemi. Ta kinnitas, et mingit võimuvaakumit ei ole ning riik on kindlalt juhitud ja kaitstud. Ilves teatas, et kuna sõidab otse pärast pressikonverentsi Jaapanisse visiidile, algavad konsultatsioonid kõigi parlamendi erakondadega järgmisel esmaspäeval. Ta avaldas lootust, et esmaspäeval tulevad parlamendi erakondade esindajad kohale konkreetsete ideedega ning et neil on visioon, kuidas edasi minna ja kellega teha koostööd. 
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Luminori jätkusuutlikkuse juht: rohelisusest saab soodsama laenu argument
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Järvan püüab universaalteenust viimasel hetkel riigikogu ette saada
Lootuses kodu- ja väiketarbijatele elektri universaalteenuse hinda veel 1. aprillist kärpida, püüab ettevõtlusminister seadusemuudatused liita praegu riigikogus töös oleva eelnõuga.
Lootuses kodu- ja väiketarbijatele elektri universaalteenuse hinda veel 1. aprillist kärpida, püüab ettevõtlusminister seadusemuudatused liita praegu riigikogus töös oleva eelnõuga.
USA tahab Vene alumiiniumile kahekordset tolli kehtestada
USA kavatseb Venemaal toodetud alumiiniumile juba sel nädalal kehtestada 200% tollimaksu.
USA kavatseb Venemaal toodetud alumiiniumile juba sel nädalal kehtestada 200% tollimaksu.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Rüütsalu sookvootidest: naised peaksid end ise üles andma
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Carlsbergi juht loodab Venemaalt kõigepealt lahkuda, aga kunagi naasta
Saku Õlletehase omanik Carlsberg valmistub läbi rääkima alla kümne potentsiaalse ostjaga oma mahuka Venemaa äri üle ja mängu võib tulla ka ettevõtte tagasiostuklausel, kirjutab Taani väljaanne Börsen.
Saku Õlletehase omanik Carlsberg valmistub läbi rääkima alla kümne potentsiaalse ostjaga oma mahuka Venemaa äri üle ja mängu võib tulla ka ettevõtte tagasiostuklausel, kirjutab Taani väljaanne Börsen.

Olulisemad uudised

Operailil läks veduriäri müügiplaan luhta: ostjate huvi osutus kasinaks
Kuigi vedurite ehitus Tapa depoos on üks riigifirma Operaili kolmest ärisuunast, mille omanik soovis maha müüa, ei tekkinud aastase müügiprotsessi jooksul tõsiseltvõetavaid ostuhuvilisi. Seetõttu jätkab Operail Repairs Tapa depoos tööd Operaili koosseisus,
Kuigi vedurite ehitus Tapa depoos on üks riigifirma Operaili kolmest ärisuunast, mille omanik soovis maha müüa, ei tekkinud aastase müügiprotsessi jooksul tõsiseltvõetavaid ostuhuvilisi. Seetõttu jätkab Operail Repairs Tapa depoos tööd Operaili koosseisus,

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.