Vallajuhid eriarvamusel

Kadri Põlendik, Eliisa Matsalu 10. märts 2014, 18:57

Jõelähtme vallavanem kahtleb, et suurlinna läheduses asuvale vallale on kaubanduskoja ettepanekul positiivne mõju.

Tallinna naaberomavalitsusena on Jõelähtme vallavanema Andrus Umboja sõnul ilmselge, et paljud nende valla elanikud käivad pealinnas tööl. "See ju tähendab, et üsna palju tulumaksu hakkab Jõelähtme asemel Tallinna linnale kogunema, samas kui ka meil on vaja pakkuda näiteks kooli- ja lasteaiateenust ja parandada teid," märkis ta. Tema sõnul võib muudatuse läbiviibimine kasu tuua mõnele Kesk-Eesti omavalitsusele, kuid suure linna läheduses on positiivne mõju pigem kaheldav.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda esitas valitsusele ettepaneku muuta kohalike omavalitsuste rahastamise põhimõtteid nii, et füüsilise isiku tulust laekuks omavalitsustele tulevikus pool isiku elukoha ja pool töökoha järgi.

Kaubanduskoja tegevdirektori Mait Paltsi sõnul on ettepaneku eesmärk motiveerida omavalitsusi suuremale koostööle piirkonna ettevõtjatega, lisaks toetada just neid omavalitsusi, kes panustavad tasakaalustatult nii elu- kui ettevõtluskeskkonna edendamisse omavalitsuse territooriumil. 

Umboja ütlust mööda on kohalike omavalitsuste rahastamise probleem palju laiem, kui on lahendatav ainult elu- ja töökohajärgse tulumaksu jaotumisega. "See, et enamik omavalitsusi elab riigi tasandusfondi arvelt, on absurdne," märkis ta ja lisas, et omavalitsused peaksid siiski omapäi hakkama saama.

Umboja arvates oleks palju efektiivsem, kui hoopiski ettevõtete tulumaks hakkaks mingil määral ka kohalikele omavalitsustele laekuma. "See motiveeriks omavalitsusi ettevõtlusele suuremat tähelepanu pöörama ja seeläbi ka töökohti looma," märkis ta.

Imavere vallavanema Jüri Ellrami sõnul on kaubanduskoja ettepanek teretulnud. "Meil käib väljastpoolt omavalitsust tööl umbes 60% inimesi," märkis ta. Tulumaksu jaotumine elu- ja töökohajärgse omavalitsuse vahel aitaks Ellrami ütlust mööda arendada ettevõtlust. "Siiani on näiteks nii planeeringute tegemine kui ka tööstusala pindade ettevalmistus tulnud pigem omavahenditest. Oleme juba ammu selliseid muudatusi oodanud," ütles ta.

Näiteks aitaks Ellrami sõnul füüsilise isiku tulumaksu jaotumine Imaveres lahendada üüripindade probleemi. Vallal pole piisavalt vabu elamispindu, et ära katta olemasolevad töökohad. "Praegu oleme surnud ringis, kus ettevõtjatel hakkab varsti töökäsi nappima, sest inimesed hakkavad siin igapäevaselt liiga kaugelt tööl käima," märkis ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. March 2014, 11:45

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing