Alyona Stadnik • 6. juuni 2014 kell 9:12

LHV: nii suurt kärbet Silvanolt ei oodanud

LHV vanemanalüütiku Joonas Joosti sõnul ei olnud Silvano eelmise aasta tulemusi arvestades aktsionäridele tehtava väljamakse vähenemine üllatav, kuid see oli oodatust suurem.

"Silvano 2013. aasta majandustulemused jäid 2012. aastaga võrreldes nõrgemaks ning ilmselt jätkub tulemuste nõrgenemine ka 2014. aastal. Selles valguses ei olnud aktsionäridele tehtava väljamakse vähendamine üllatav," sõnas Joost. "Tõsi, me ei oodanud siiski nii suuremahulist langust. Ootasime aktsionäridele tehtavat väljamakset pigem suurusjärgus 0,17-0,18 eurot aktsia kohta."

Ta selgitas, et kuigi oodatav ärimahtude vähenemine toob kaasa ka väiksema rahavoopõhiärist, jääb see LHV hinnangul tõenäoliselt siiski positiivseks. Ka ei ole Silvano LHV teada planeerinud 2014. aastasse suuri investeeringuid. "Ühest küljest on rubla nõrgenemisel negatiivne mõju Silvano rahavoogudele, samas väiksemad ärimahud vähendavad pigem ka käibekapitali vajadust. Võttes veel lisaks arvesse asjaolu, et Silvano toimetab sisuliselt ainult oma rahaga ehk pangalaene ei kasuta, siis tundub, et ilmselt on juhtkond võtnud vaid 10sendise dividendiga pigem väga konservatiivse hoiaku," märkis Joost.

Mis puudutab aktsiate tagasiostuprogrammi, siis Joosti sõnul on Silvano seda rakendanud juba mitmeid aastaid ja see uudis on üsna ootuspärane. "Samas kui aktsionäridele jaotatavad dividendid jäid oodatust väiksemaks, siis aktsiate tagasiostuprogrammi mahu kasv on pigem positiivne," lausus Joost. "Kui eelmise aasta tagasiostuprogrammi maksimaalne kogumaht oli 1 miljon eurot, 400 000 aktsiat korda maksimaalne hind 2,50 eurot aktsia kohta, siis sel korral plaanitakse programmi kogumahuga 2 miljonit eurot ehk 1 miljon aktsiat korda maksimaalne hind 2,00 eurot aktsia kohta."

Silvano teatas eile hilisõhtul, et vähendab järsult väljamakseid aktsionäridele. Kui mullu maksis Silvano FG aktsionäridele 10 senti dividendi aktsia kohta ja tegi aktsia nimiväärtusest tingitud 10sendise väljamakse aktsia kohta (kokku 20 senti aktsia kohta), siis nüüd tegi ettevõte ettepaneku maksta vaid 10 senti dividendi aktsia kohta.

 

Hetkel kuum