Romet Kreek • 18. juuni 2014 kell 7:57

Hiina süüdistas riigifondi investeerimiskahjumites

Hiina riigikontroll süüditab raportis, et riigi 575 miljardi dollarilise fondi CIC juhtimisvead on viinud välismaal investeerimiskahjumiteni, mis võivad kasvada.

Fondijuhtide hooletu suhtumine oma kohustustesse, ebaadekvaatne ettevõtete analüüs ja investeeringu järgne juhtimine on avastatud 12 investeeringu osas, mis on fondi poolt 2008. aastast 2013. aastani tehtud välismaale.

Kuus nendes tehingutest ei ole kasumlikud, neljas on realiseerimata kahjumid ja kahel on potentsiaal kaotada raha, vahendas Bloomberg täna avalikustatud raportit.

2007. aastal asutatud CIC raporteeris 2012. aastal 10,6% välismaise portfelli tootlusest, kui aktsiaturud rallisid. 2011. aastal teeniti 4,3%ne kahjum. Läinud aasta tootlus ületas 8%, ütles märtsis fondi asepresident Liang Xiang.

Audiitorid leidsid ka puudujääke CIC kodumaiste üksuste tegevuses. Central Huijin Investment kaotas 1,26 miljardit jüaani potentsiaalset investeermiskasumit 2011. aastal müües osaluse kohalikus firmas soetushinnaga, teostamata varade hindlust.

Lisaks teatasid riigiaudiitorid, et mõnede välismaiste investeeringute osas väliste haldurite valik ei olnud kuigi standartne.

Hetkel kuum