Gaza sektori kriis süveneb

Mait Kraun 21. juuli 2014, 10:57

Vähemalt 60 palestiinlast, paljud neist tsiviilisikud, on tapetud pühapäeval Iisraeli tankimürskude, õhurünnakute ning kahuritule poolt. Tuhanded inimesed on kodudest põgenenud.

Kui varem oli Iisraeli puhul tegemist piiratud operatsiooniga, mille puhul tulistati teatud tsoonidesse piiriüleselt rakette, siis nüüd on alustatud sissetungiga linnapiirkondadesse Gazas. Majadele tule avamisel on saanud surma või haavata ka palju tsiviilelanikke, vahendab Financial Times.

Hamasi võitlejad kasutasid Iisraeli vägede vastu granaadiheitjaid ja automaatrelvu. Koha peal olevate ajakirjanike sõnul on paljud inimesed tänavatel haavatud ning neile pole võimalik ägeda sõjategevuse tõttu isegi esmaabi anda.

Iisraeli sõjavägi on teatanud, et Golani jalaväebrigaadis hukkus pühapäeval 13 sõdurit. Iisrael nõustus pühapäeval tegema ka kaks tunnist relvarahu, et võimaldada meditsiinipersonalidel anda vigastatud inimestele esmaabi, hiljem pikendati relvarahu veel kahe tunni võrra.

Hamasi pooldavad telekanalid avaldasid pühapäevasest konfliktist valusaid kaadreid, mis näitasid surnud inimesi tänavatel, kellest paljud olid lapsed. Palestiina ametnike teatel suri pühapäeval Gazas 80 inimest ning haavata sai 210. Päeva edenedes tõusis ohvrite arv veelgi.

Pühapäeval avaldas Barack Obama telefonikõnes Iisraeli peaministrile Benjamin Netanyahule muret kasvava ohvrite hulga üle. USA välisminister John Kerry kutusus Hamasi üles „võtma vastutust oma tegude eest“ ning aktsepteerima relvarahu, et lõpetada sõjategevus.

ÜRO teatel on tuhanded inimesed põgenenud oma kodudest ning suundunud koolidesse ning teistesse varjupaikadesse. Palestiina põgenike agentuur (UNRWA) teatas, et neil jääb puudu madratsitest ning välikäimlatest.

„Suhja’iya piirkonnast ja Ida-Gazast on lahkunud tohutult inimesi,“ ütles UNRWA juht Bob Turner. ÜRO teatel on 57 kooli varjunud kokku 70 000 inimest. Ühtlasi hakkavad otsa saama hooned, mis pakuksid sõjategevuse eest varju.

Inimõiguste eest võitlejad on hoiatanud, et joogivee olukord on halvenemas ning tekkimas on sanitaarkriis. Suur osa Gazast on ilma elektrita, sest liinid on 7. juulil alustatud Iisraeli sõjategevuses kannatada saanud. Munitsipaaltöötajad ei saa elektrivõrgule ligi ning parandustöid pole võimalik läbi viia.

Iisraeli sõjavägi süüdistab ohvrite hulgas aga Hamasi, sest eelnevalt olevat Gaza elanikele soovitatud evakueeruda, Hamas aga sundis elanike jääma oma kodudesse. Iisraeli kaitsevägi (IDF) teatas twitteris: „Päevi tagasi hoiatasime tsiviilelanikke, et aeg on evakueeruda. Hamas käskis neil jääda ning seadis inimesed sellega tulejoonele.“

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    22. July 2014, 15:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing