• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Gaza sektori kriis süveneb

  Vähemalt 60 palestiinlast, paljud neist tsiviilisikud, on tapetud pühapäeval Iisraeli tankimürskude, õhurünnakute ning kahuritule poolt. Tuhanded inimesed on kodudest põgenenud.

  Kui varem oli Iisraeli puhul tegemist piiratud operatsiooniga, mille puhul tulistati teatud tsoonidesse piiriüleselt rakette, siis nüüd on alustatud sissetungiga linnapiirkondadesse Gazas. Majadele tule avamisel on saanud surma või haavata ka palju tsiviilelanikke, vahendab Financial Times.
  Hamasi võitlejad kasutasid Iisraeli vägede vastu granaadiheitjaid ja automaatrelvu. Koha peal olevate ajakirjanike sõnul on paljud inimesed tänavatel haavatud ning neile pole võimalik ägeda sõjategevuse tõttu isegi esmaabi anda.
  Iisraeli sõjavägi on teatanud, et Golani jalaväebrigaadis hukkus pühapäeval 13 sõdurit. Iisrael nõustus pühapäeval tegema ka kaks tunnist relvarahu, et võimaldada meditsiinipersonalidel anda vigastatud inimestele esmaabi, hiljem pikendati relvarahu veel kahe tunni võrra.
  Hamasi pooldavad telekanalid avaldasid pühapäevasest konfliktist valusaid kaadreid, mis näitasid surnud inimesi tänavatel, kellest paljud olid lapsed. Palestiina ametnike teatel suri pühapäeval Gazas 80 inimest ning haavata sai 210. Päeva edenedes tõusis ohvrite arv veelgi.
  Pühapäeval avaldas Barack Obama telefonikõnes Iisraeli peaministrile Benjamin Netanyahule muret kasvava ohvrite hulga üle. USA välisminister John Kerry kutusus Hamasi üles „võtma vastutust oma tegude eest“ ning aktsepteerima relvarahu, et lõpetada sõjategevus.
  ÜRO teatel on tuhanded inimesed põgenenud oma kodudest ning suundunud koolidesse ning teistesse varjupaikadesse. Palestiina põgenike agentuur (UNRWA) teatas, et neil jääb puudu madratsitest ning välikäimlatest.
  „Suhja’iya piirkonnast ja Ida-Gazast on lahkunud tohutult inimesi,“ ütles UNRWA juht Bob Turner. ÜRO teatel on 57 kooli varjunud kokku 70 000 inimest. Ühtlasi hakkavad otsa saama hooned, mis pakuksid sõjategevuse eest varju.
  Inimõiguste eest võitlejad on hoiatanud, et joogivee olukord on halvenemas ning tekkimas on sanitaarkriis. Suur osa Gazast on ilma elektrita, sest liinid on 7. juulil alustatud Iisraeli sõjategevuses kannatada saanud. Munitsipaaltöötajad ei saa elektrivõrgule ligi ning parandustöid pole võimalik läbi viia.
  Iisraeli sõjavägi süüdistab ohvrite hulgas aga Hamasi, sest eelnevalt olevat Gaza elanikele soovitatud evakueeruda, Hamas aga sundis elanike jääma oma kodudesse. Iisraeli kaitsevägi (IDF) teatas twitteris: „Päevi tagasi hoiatasime tsiviilelanikke, et aeg on evakueeruda. Hamas käskis neil jääda ning seadis inimesed sellega tulejoonele.“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Snaige küsib kahjumi katteks aktsionäridelt miljon eurot
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Jetoil ostab 14 Krooningu tanklat
Kütusemüüja Jetoil ostab 14 Krooningu tanklat koos kõige juurdekuuluvaga, ettevõtete teatel tahtis Krooning tanklaid müüa ja Jetoil nägi selles kasumliku investeeringu võimalust.
Kütusemüüja Jetoil ostab 14 Krooningu tanklat koos kõige juurdekuuluvaga, ettevõtete teatel tahtis Krooning tanklaid müüa ja Jetoil nägi selles kasumliku investeeringu võimalust.
Maa-ameti andmete anomaalia tekitas tormi veeklaasis
Kinnisvara ekspert Tõnu Toompark tõi oma sotsiaalmeedialehel välja huvitava leiu. Eelmise aasta maikuus oli Tallinna korteriomandite tehinguhinnaks keskmiselt 2274,64 eurot ruutmeetri kohta, kuid tänavu on see lausa 3752,16 eurot ruutmeeter.
Kinnisvara ekspert Tõnu Toompark tõi oma sotsiaalmeedialehel välja huvitava leiu. Eelmise aasta maikuus oli Tallinna korteriomandite tehinguhinnaks keskmiselt 2274,64 eurot ruutmeetri kohta, kuid tänavu on see lausa 3752,16 eurot ruutmeeter.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.