Koriluselt tuleb maksud tasuda

Pille Ivask 28. juuli 2014, 17:46

Seenel ja marjul käimine on mitmete inimeste jaoks üks sissetulekuallikaid. Tuleb välja, et ka seal teenitud tulu pealt tuleb makse maksta.

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Uku Tampere selgitas, et Eesti seaduste järgi tuleb deklareerida teenitud tulu ja tasuda selle pealt ettenähtud maksud, sõltumata sellest, kas tegemist on regulaarse või ühekordse tuluga ja kas see tulu teenitakse põhitööna või selle kõrvalt ettevõtlusega tegeledes.

„Maksuvabalt ja ilma deklareerimata võib inimene müüa tema enda isiklikus kasutuses olnud asju. Metsast korjatud marjade-seente ja oma aia saaduste müümine tulu teenimise eesmärgil sinna alla aga paraku ei kuulu,“ selgitas Tampere.

Küll on Tampere sõnul igal inimesel õigus üldisele maksuvabale tulule suuruses 1728 eurot aastas ehk 144 eurot kuus. "Kui inimesel muud sissetulekud puuduvad, siis saab tinglikult öelda, et selles ulatuses võib tulu teenida ilma tulumaksu maksmata, deklareerima siiski peab,“ ütles ta. Silmas peab pidama aga seda, et maksuvaba tulu kohaldub kõigile isiku tulude summale, mille hulka kuuluvad kõik palga-, üüri-, ettevõtluse ja muud tulud.

Lisaks on Tampere sõnul võimalik maksuvabalt tulu teenida FIEna registreeritud isikul, kes müüb omatoodetud töötlemata põllumajandussaadusi, siia alla kuuluvad enda kasvatatud aiasaadused. Selliste kaupade müügist saadud tulu on 2877 euro ulatuses maksuvaba.

Tampere rääkis, et kui marjade müügi näol on tegemist juhuslikku laadi tegevusega, siis ei ole vaja ennast ka ettevõtjaks registreerida ning tulu saab deklareerida füüsilise isiku tuludeklaratsioonis muu tuluna. „Kui tegevusel on püsivad ettevõtluse tunnused, siis on vaja registreerida end äriregistris ettevõtjaks ja müüja kaupu või osutada teenust FIEna või äriühingu kaudu ja deklareerida ettevõtlustulu,“ selgitas ta.

Tampere rõhutas, et EMTA pole siiski ühtegi marjulist luubi alla võtnud. "Ühegi üksiku marjulise või seenelise vastu pole maksu- ja tolliamet taolist huvi üles näidanud," rahustas ta marjulisi ja seenelisi.  

Hiljaaegu teatas Läti maksuamet, et kui seene- ja marjakorjaja müüb korjatud metsasaadusi ning saab sellelt tulu, tuleb riigile ka selle pealt makse maksta. Tõsi, maksustamisele läheb see tulu, mis ületab 2845,74 eurot.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. July 2014, 12:14
Otsi:

Ava täpsem otsing