Sanktsioonide võitjad ja kaotajad

Juhan Lang 08. august 2014, 12:30

Pärast Venemaa eile avaldatud impordikeeldu USA, Euroopa Liidu, Austraalia, Kanada ja Norra puu- ja köögiviljade ning nende riikide liha, kala, piima ja piimatoodete impordile, on Vene supermarketid sunnitud leidma kiirelt asendajad.

Uudistekanal CNBC toob välja, et pärast Nõukogude Liidu lagunemist ei ole Venemaa põllumajandus just hiilanud ning probleeme valmistas kapitalistlikule süsteemile üleminek. Samuti kolis suur hulk noori venelasi maalt linnadesse ja praegu impordib idanaaber ligi poole oma toidukaupadest.

Märkimisväärselt on sanktsioonide loetelust välja jäetud alkohol, mis võib olla kergendus rahvusvahelistele kontsernidele nagu Heineken. CNBC on reastanud nimekirja teistestki viimaste sanktsioonide suurematest võitjatest ja kaotajatest.

Võitjad

Esimesena seisavad võitjaterivis Serbia sealihatootjad, kellele ELi mittekuulumine võib lähiaastail kätte mängida suure trumbi. Tegelikult võib sellest võita kogu riigi põllumajandussektor. Standard Banki arenevate turgude analüütik Tim Ash märkis, et riigil on Venemaaga tugevad ajaloolised sidemed ja kaubandussuhted.

Nüüd, kui varem populaarsed ELi ja Kanada sealiha on venelaste menüüst välja arvatud, on Serbia lihal hea võimalus positsioon üle võtta.

Teise suure võitjana toob uudistesait välja Valgevene juustutootjad. Et venelastele jäävad vähemalt ametlikult Prantsuse juustud kättesaamatuks, avaneb maailma suuruselt neljandal juustueksportijal võimalus oma müüki Venemaale veelgi suurendada.

Riik on ka osa jaanuaris alustavast Euraasia majandusliidust, millega Venemaa soovib jäljendada rea globaalsete partneritega ELi kaubanduslepinguid.

Kolmandana võivad sanktsioonide sõja peale käsi hõõruda Armeenia puu- ja köögiviljade eksportijad. Toidukaubad moodustavad selle postkommunistliku riigi tööstustoodangust poole. Peamiselt kasvatatakse riigis teravilja, kartuleid ja viinamarju.

Riigi motivatsiooni Venemaaga kaubandussidemeid tihendada võib toetada ka lisaressursside vajadus puhul, kui pinged naaberriigi Aserbaidžaaniga peaks eskaleeruma.

Kaotajad

Ei ole võitjaid ilma kaotajateta ja nii on CNBC kaotajate esikohale märkinud USA linnukasvatajad. Uudistekanali hinnangul on see ka üks väheseid tööstusharusid, kus Venemaa saab reaalset USA majandust kahjustada. Eelmised sanktsioonid on pigem kasvatanud riikide vahelisi pingeid.

Kaotajate hõbemedal lähe Norra kalatööstusele – Venemaa importis mullu ligemale 1 miljardi dollari eest Norra lõhet. See on ka üks põhjuseid, miks teiste seas Norra kalatootja Marine Harvesti aktsia langes kohe sanktsioonide teatavakstegemise järel üle 10% ja Leroy Seafood näitras 7,4% langust.

Loomulikult saab suure löögi ka idanaabri enda tarbija. Tõusevad toiduainete hinnad ja võib minna kuid, asendamaks keelu alla sattunud toiduaineid. Et aasta esimeses pooles on Venemaa inflatsioon olnud juba 7,9, tuleb ilmselt rahakotiraudu tulevikus veelgi koomale tõmmata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. August 2014, 10:33
Otsi:

Ava täpsem otsing