• Jaga lugu:

  Sanktsioonidest puretud Norra valmis tegudeks

  Norra rahandusminister Siv Jensen ütles täna uudisteagentuurile Bloomberg, et Norra mõõdab praegu Venemaa ning USA ja Euroopa vahel halvenevate majandussidemete mõju oma riigi majandusele ning on valmis löögi all sektoreid toetama.

  „Vajadusel oleme valmis tegutsema,“ rääkis Jensen. „Me oleme praegu läbimas Vene sanktsioone ja on veel liiga vara öelda, kuidas need Norra majandust mõjutavad.“
  Vene impordikeeld on mitmetes Euroopa Liidu riikides tekitanud nördimust ja Soomes ning Poolas on uudistekanali teatel juba arutuse all olnud kompensatsioonide vajadus. Idanaabri läinud nädalal avalikustatud majanduslik kättemaks puudutas tugevalt Norra kalaeksportijaid.
  Miljardärile John Fredriksenile kuuluv maailma suurima lõhetootja Marine Harvesti aktsia kukkus läinud neljapäeval 8,3% ja päev hiljem veel 4,2%. Löögi alla sattusid teistegi lõhetootjate nagu Salmar, Cermaq, Grieg Seafoodi ja Leroy aktsiad.
  Jenseni kinnitusel on kannatanud tööstustega käimas tihe dialoog. Siiski on kogu sanktsioonidest kantud kahju Skandinaavia rikkaimale majandusele ja Lääne-Euroopa suurimale nafta- ning gaasitootjale tänini ebaselge.
  Danske Banki hinnangul läheb Venemaale vaid umbes 1 protsenti Norra koguekspordist. Kusjuures lõviosa ekspordist moodustavadki meresaadused. Kriisi võimendudes võib märksa suurem majanduslik mõju sanktsioonidel olla riigi energiasektorile.
  Danske Banki Oslo allharu peaökonomisti Frank Jullum rääkis, et kui energiahinnad tõusevad piisavalt põhjustades maailmamajandusele pakkumise poolel negatiivse šoki, oleks mõju Norrale halb. „Teisest küljest kui energiahinnad jäävad tagasihoidlikuks, kuid Norra gaasi eksport Euroopasse kasvab asendamaks Vene gaasi, siis võib mõju olla positiivne,“ arvas ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Rasmus Pikkani: ärme investeeri nii, nagu homset ei oleks
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Ekspress Grupp pikendas finantsjuhi volitusi
Ekspress Grupi nõukogu otsusega pikendati juhatuse liikme ning finantsjuhi Signe Kukini volitusi kuni 2024. aasta lõpuni, teatas ettevõte börsile.
Ekspress Grupi nõukogu otsusega pikendati juhatuse liikme ning finantsjuhi Signe Kukini volitusi kuni 2024. aasta lõpuni, teatas ettevõte börsile.
Raadiohommikus: Tesla teise kvartali tulemustest, Ööd Mirror Houses investeeringust ja e-kaubanduse rekordaastast
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Nädala raadiohitid: edukate naiste õppetunnid ja muudatused ühisrahastuses
Eestis paljude investorite seas menukad ühisrahastusportaalid peavad selle aasta novembriks oma tegevust põhjalikult muutma. Äripäeva raadio selle nädala ühest kõige kuulatumast saatest saab teada, mis muutusi ühisrahastusportaale ees ootab ja kuidas need muudatused turgu mõjutavad.
Eestis paljude investorite seas menukad ühisrahastusportaalid peavad selle aasta novembriks oma tegevust põhjalikult muutma. Äripäeva raadio selle nädala ühest kõige kuulatumast saatest saab teada, mis muutusi ühisrahastusportaale ees ootab ja kuidas need muudatused turgu mõjutavad.