5. september 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Kaubanduskoda: puidusektorist saamas Eesti visiitkaart

Sel nädalal president Tooma Hendrik Ilvest riigivisiidil Norra Kuningriiki saatnud ettevõtjatest oli suurima esindatusega puidu- ja ehitussektori esindus, kelle jaoks oli visiit väga tulemuslik.

Äridelegatsioonis osalenud Nordic Houses OÜ ja MTÜ Eesti Puitmajaliit juhatuse liige Argo Saul ütles, et puidusektor on meie IT-sektorilt sabast kinni saanud. „Kui varem toodi visiitidel eeskujuks meie e-riigi teenuseid ja tugevat IT-sektorit, siis seekord rõhutasid nii president kui väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Eesti arenevat puidusektorit. President tõi näite, kuidas Oslo kesklinnas on Eesti tootja poolt kokku pandud elamu. Selle üle on tõesti põhjust uhkust tunda,“ rääkis Saul.  Tema sõnul ekspordib Eesti puitmajaehituse sektor 90% oma toodangust ning Eesti on number 1 eksportöör Euroopas ja läinud mööda nii Soomest, Rootsist kui ka Saksamaast. „Alles mõned aastad tagasi vaatasime neile alt üles,“ tõdes Saul.

Sauli sõnul aitas visiit kaasa kogu puidu- ja ehitussektori maine tõstmisele, tänu millele võetakse eestlasi nüüd veelgi tõsisemalt. Näitena juba toimivast koostööst rääkis Saul Eesti-Norra koostööprojektist, mille raames ehitatakse Bergenis maailma kõrgeimat, 14-korruselist puitehitist, kuhu Eesti ettevõte Kodumaja AS tarnib puidust mooduleid.

Ka EA Reng Asi juhatuse liige Jüri Rass jäi visiidiga rahule ning rõõmustas selle üle, et  esindatud oli läbilõige kogu sektorist - oli nii ehitajaid, moodulmajade tootjad, projekteerijaid kui ka arhitekte. „Ei räägitud ainult ehitusest vaid ka ideedest ja innovatsioonist ehituses. Olime esindatud ühtse klastrina - selline lähenemine annab parema tulemuse ning aitab kõigi valdkondadele kaasa. Norrakas vajab mitmekordset kinnitust, et tegu on hea ja korraliku ettevõttega ning kvaliteetse tootega, alles siis on ta valmis tellima. Visiit aitas seda kinnitust taaskord anda. Saime oma sealsete koostööpartneritega tugevama sideme luua ning tegelikult mõjutavad visiidi tulemused kogu majandusharu tervikuna,“ ütles Rass.

Kaubanduskoja peadirektor Mait Paltsi sõnul näitab ajaloo üks suurimaid äridelegatsioone selgelt meie ettevõtete väga suurt huvi sealse riigi ja selle võimaluste vastu. „Eksport Eestist Norrasse on viimastel aastatel jõudsalt kasvanud. Suuresti tänu puitmajaehitusele, kuid ka metallkonstruktsioonide tootmise ja IT mainele teatakse meid seal üsna hästi. Visiit võimaldas seda positiivset teadmist veelgi võimendada. Väga hea oli kuulda sedagi, kuidas Norra tuntud ettevõtjad rääkisid oma kogemustest Eestiga ning julgustasid mõlema riigi ettevõtjaid veelgi aktiivsemalt koostöövõimalusi otsima,“ rääkis Palts.

Kaubanduskoja korraldatud äridelegatsioonis osales seekord ligi 50 Eesti ettevõtjat.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt