Raul Mee • 6. märts 2015 kell 14:44

Selgusid Eesti parimad pressifotod

J  

Eesti Ajalehtede Liit (EALL), Eesti Pressifotograafide Liit (EPFL), Canon ja Overall tegid täna Viru Keskuses Aasta Pressifoto 2014 näitusel teatavaks Aasta Pressifoto 2014 võitjad. Aasta pressifoto tegi Järva Teataja fotograaf Dmitri Kotjuhi. Foto kujutas vihmasel Paide Vallimäel lund ootavatest Ambla suusalastest.

 Auhinnatud saavad parim uudis-, olemus-, spordi- ja portreefoto. Samas esitleti ka pressifoto aastaraamatut „Eesti Pressifoto 2015”. Aasta Pressifoto 2014 tiitliga pärjati Dmitri Kotjuhi foto vihmasel Vallimäel lund ootavatest Ambla suusalastest. 

Läinud aasta parimaks uudisfotoks valis žürii  Margus Ansu (Tartu Postimees) pildi “Klassijuhataja tunnid”, mis kujutab koolitulistamise järgset hommikut Viljandi Paalalinna koolis.  Olemusfoto kategoorias tunnistati parimaks Priit Simsoni (Eesti Päevaleht)foto “ Kaotatud sõda”, millel kujutatakse Afganistanis kümneaastast missiooni lõpetavat Eesti sõjameest.

Portreefotode seast osutus võitjaks Renee Altrov (Müürileht) foto Eesti Vabariigi Presidendist Toomas Hendrik Ilvesest. “Eesti Vabariigi President”.

Kokku laekus konkursile 688 tööd, pildifaile koos fotoseeriatega oli 1135. Neist 222 kandideeris parimale olemusfotole, 158 parimale portreepildile. Spordikategoorias võistles 92 fotot ning parimale uudisfoto preemiale kandideeris 158 uudispilti.

Žüriisse kuulusid Postimehe vastutav väljaandja Mart Luik, fotoajakirja Positiiv dokumentaal- ja portreefoto toimetaja Annika Haas ja teletoimetaja Rasmus Kagge. Välismaalt oli žüriis Soome fotoajakirja Photo Raw Magazine peatoimetaja Hannamari Shakya ning Venemaalt agentuuri AP fotograaf ja fototoimetaja Ivan Sekretarev.

“Ma olen tõesti väga rõõmus! Ma ei hakka seda varjamagi. Tean, et paljud on võidu puhul tagasihoidlikud, aga minu hing tõesti hõiskab rõõmust,” oli Dmitri Kotjuh vahetult pärast võitjate väljakuulutamist veendunud. Viru Keskuses toimuval pressifoto aastanäitusel on Aasta Pressifoto 2014 templiga hinnatud just tema võidutöö.

“Mulle endale meeldib, kui fotograafil on oma käekiri. Ma ise olen keskendunud olemusele – inimestele ja viisile, kuidas nad oma elu elavad. No näiteks mõned aastast tagasi esitasin konkursile fotod, kus Billeneeve ajab pead kiilaks – need pildid jäid meelde ja muutusid eriliseks,” tõi ta näite mõnest oma varasemast tööst.

Täna avati Tallinnas Viru Keskuses näitus “Aasta Pressifoto 2014? ning esitleti raamatut „Eesti Pressifoto 2015“. Näitus jääb Viru Keskuses avatuks märtsi lõpuni. Näitusel on üleval 123 fotot 38 autorilt.

Iga pressifoto võistluse kategooria võitja saab diplomi ja 640 euro (neto) suuruse preemia. „Aasta Pressifoto 2014“ autor pälvib lisaks veel 640 euro (neto) suuruse preemia. Auhinnad antakse üle täna, 6. märtsi õhtul toimuval pressipeol.

Eesti Pressifotograafide Liidu koostööpartnerid konkursi “Aasta Pressifoto 2014? korraldamisel on Eesti Ajalehtede Liit, Canon ja Overall.

Aasta Pressifoto ja Aasta Spordifoto tiitli pälvis Järva Teataja fotograaf Dmitri Kotjuhhi tehtud foto lund ootavatest Ambla suusatajatest.  Foto: Dmitri Kotjuhh/Järva Teataja
Hetkel kuum