Piret Reiljan • 2. juuni 2015 kell 7:45

Jüri Pihl asutas oma äri

Jüri Pihl tänavu aprillis Tallinna lennujaamas valminud äriklassi lennukite hoolduskompleksi avamisel.  Foto: Eiko Kink

Kaitsepolitseid ja siseministeeriumi juhtinud Jüri Pihl tegi äsja erasektoris kannapöörde – ta lahkus Äripanga aktsionärile kuuluvast lennufirmast Panaviatic ja asutas omapärase nimega osaühingu.

Pihl suundus pärast kõrgeid avaliku sektori ameteid erasektorisse tööle 2010. aasta lõpus, olles eelnevalt kaotanud sotside esimehe koha Sven Mikserile. Ta juhtis mitu aastat Äripanga aktsionärile Andrei Žukovile kuuluvat Panaviaticu gruppi, kuid tegi ettevõttega lõpparve tänavu mai lõpus. Pihl lahkus nii Panaviatic Holdingu juhatusest kui ka paari tütarfirma nõukogu esimehe kohalt.

Valdusfirmale Panaviatic Holding AS kuuluvad lennufirma Panaviatic AS, remondifirma Panaviatic Maintenance AS ja kinnisvarafirma Panaviatic KVH OÜ (rendib mullu valminud lennukite hooldamise angaari Tallinna lennujaamas).

Panaviatic Holding kuulub läbi ettevõtte Leonarda Invest Tallinna Äripanga aktsionärile Andrei Žukovile.

Pihl juhtis Panaviatic Holdingut 2010. aasta lõpust kuni tänavu mai lõpuni. Uus juhatuse liige on Marge Meius, kes on mh Tallinna Äripanga nõukogu liige.

Grupi suurima ettevõtte, tšarterlendude korraldaja ja lennukite opereerija Panaviatic ASi käive oli eelmisel aastal ligi 15 miljonit eurot, kuid ettevõte teenis seejuures 10 000 eurot kahjumit. 2013. aastal oli ettevõtte käive pisut suurem ning kasum ulatus siis ligi poole miljoni euroni.

„See projekt sai tehtud, milleks mind sinna tööle võeti,“ põhjendas Pihl lahkumist. Ta lisas, et rajatud sai angaar ja käivitatud ärilennukite baashooldus.

Tänavu märtsis ehk paar kuud enne Panaviaticuga lõpparve tegemist asutas Pihl isikliku ettevõtte, mis kannab omapärast nime Yulara OÜ. Yulara on isoleeritud linnake Austraalias, linnakese nimi tuleneb kohalikest aborigeeni sõnadest, mis tähendavad ulgumist ja dingosid. „Nimevalikut mõjutas ka see, et olin vahetult käinud Austraalias ja seda paikkonda külastanud,“ sõnas Pihl. Ta rääkis veel, et Eesti ettevõtluses on justkui kõik nimed broneeritud ning eestipärast nime ei õnnestunud tal oma ettevõttele panna vaatamata mitmele katsele.

Pihl ütles, et tegeleb esialgu talle kuuluva kinnisvara rentimisega ning kas ka midagi juurde tuleb, näitab aeg. Pihlile eraisikuna kuulub maatulundusmaa Saaremaal, eramu Pirital ning korter Tallinna kesklinnas. Noorukese ettevõtte nimel praegu kinnisvara pole.

Pihl on välja astunud ka sotside ridadest, alates tänavu 12. veebruarist pole ta erakonna liige. Sel ajal, kui Pihl veel erakonnas oli, annetas sotsidele raha ka Žukov, kellest oli saanud Pihli leivaisa. Näiteks annetas Žukov sotsidele 10 000 eurot veel ka tänavu veebruari alguses ehk loetud päevad enne seda, kui Pihl erakonnast välja astus.

Hetkel kuum