Virge Haavasalu • 28. september 2015 kell 13:15

Hoogne tarbimine paneb kaupmehed muhelema

Büroomaailma juhatuse esimees Jüri Ross.  Foto: Andres Haabu

Kuigi konjunktuuriinstituudi värske uuringu järgi kaubandusettevõtete kindlustunne septembris vähenes, ütlevad ettevõtted ise, et julge tarbimine kajastub endiselt nende käibenumbrites.

„August ja september on Büroomaailmas lõikuskuud tänu kampaaniale „Tagasi kooli/Tagasi kontorisse“, käive on suvekuudest 30-40% suurem,“ märkis Büroomaailma juhatuse esimees Jüri Ross. „Võrreldes eelmise aastaga tõotab september tulla 5-6% parem.“

See juurdekasv tuleb Rossi sõnul põhiliselt eratarbimise kasvust, sest äri- ehk B2B sektor kasvab Eestis koos SKP kasvuga ehk siis 1-2%. „Tulevikku vaatame optimistlikult, sest Eesti töötajate palgatase jätkab kasvu ja Eesti SKP peaks samuti kasvama koos Euroopa Liidu majanduskliima paranemisega,“ lisas ta.

Ka ETK juhatuse esimees Jaanus Vihand on selle aasta tulemustega rahul. Aasta on läinud üldiselt väga kenasti. Peaaegu iga kuu oleme eelmise aastaga võrdluses kasvanud turuga samas tempos, lausus Vihand. „Septembrikuu turuinfot veel loomulikult ei ole, kuid usume, et sarnane trend jätkus.“

„Ka septembris oleme kasvus, nii nagu oleme olnud terve selle aasta. Kui kasvudünaamikast rääkida, siis võib-olla mingisugune trend on märgatav, et võrreldes kevadega on sügis natuke tagasihoidlikum,“ ütles K-Rauta kauplusi haldava Rautakesko tegevjuht Alo Ivask, lisades, et kui aasta algul oli kasvuprotsent kahekohaline number, siis viimastel kuudel on see pisut tagasi tõmmanud.

Ivaski sõnul jaguneb neil kasv üsna ühtlaselt. „Ükski põhiline kaubagrupp ei ole miinuses. Tööriistade ja siseviimistlusega seotud kaupu on teistest veidi paremini ostetud,“ tõi ta välja.

Ivask uskus, et Eesti üldine majandusareng põhineb sisetarbimisel ja seda hoogu peaks kindlasti aasta lõpuni jätkuma. „Kuivõrd eksport on jällegi pigem probleemne, siis paistab, kas see kuidagi jõuab läbi sissetulekute tarbimisse ka. Selline huvitav aeg on, kas midagi tasakaalustub või areneb kuskile suunda edasi,“ märkis ta.

Uuring: kaubanduses kindlustunne alla keskmise

Konjunktuuriinstituudi värske uuringu järgi langes kaubandusettevõtete kindlustunne septembris alla pikaajalise keskmise, sest viimaste kuude müük oli natuke loodetust tagasihoidlikum. 13% kauplustel on liialt suured kaubavarud.

Samas on eelseisvate kuude ärikonjunktuuri prognoos positiivne ning 37% kaupluste hinnangul neil müük kasvab. Augustis seevastu püsis kaubandusettevõtete kindlustunne pikaajalisest keskmisest kõrgemal.

Tarbijate kindlustunne viimase kuuga ei muutunud ja on endiselt keskmisest parem. Kindlustunne oli samal tasemel ka aasta tagasi.

Elanike inflatsiooniootused on vähenenud ja säästuprognoos paranenud. Hinnates oma pere rahanduslikku olukorda väitis 51% vastanutest, et tuleb ots-otsaga välja, säästa suudab 43% ja miinuses elab 6% vastanutest. Aktiivne eratarbimine jätkub.

Ehitusettevõtete kindlustunne püsib pikaajalisest keskmisest tunduvalt halvemal tasemel, kuid turukonjunktuur on parem kui eelmise aasta septembris. Tellimuste portfell on küll endiselt kõhn, kuid paremas seisus kui eelmisel aastal.

9% ettevõtetel on tellimusi tavapärasest rohkem, 52% tavapäraselt ja 39% ettevõtetel alla tavapärase. Ka tuleva kolme kuu väljavaated on paremad kui möödunud aastal  - igal neljandal ettevõttel kasvab tööde kasvab.

Tööstusettevõtete kindlustunne ei ilmuta paranemise märke ja on pikaajalisest keskmisest allpool. Toodangu maht pole viimasel kolmel kuul oluliselt muutunud ja endiselt on igal neljandal ettevõttel tellimusi tavapärasest vähem. Nõrk välisturgude konjunktuur ei võimalda sektori ettevõtetel endiselt tootmisvõimsusi efektiivselt kasutada ning tootjahinnad on languses.

Teenindusettevõtete kindlustunne on halvem kui mullu samal ajal. Seda tingib eelkõige transpordi- ja logistikasektori kehvem turukonjunktuur. Kõnealune sektor kannatab endiselt rahvusvahelise kaubanduse väiksema mahu tõttu ning kindlustunne on negatiivne.

Hotellide ja restoranide viimaste kuude müük on läinud hästi tänu siseturistide suuremale hulgale, lähikuudel aga ootab ees tavapärane hooajaline langus. Telekomisektor on üle saanud suvisest vaiksemast hooajast ja nõudlus lähikuudel 67% ettevõtetes suureneb.

Sügis toob kaasa hooajalise töötajate arvu vähendamise turismisektoris. Jätkub viimastele aastatele iseloomulik IT-sektori kasv ja ka kinnisvarasektor otsib töötajaid juurde, selgus konjunktuuriinstituudi uuringust.

Hetkel kuum