Sirje Rank • 8. oktoober 2015 kell 13:15

Soome võib OECD maksuprojektis kaotajaks jääda

Kes saab maksuraha?  Foto: Scanpix/Reuters

OECD suunised, kuidas piirata rahvusvaheliste suurkorporatsioonide võimalusi oma maksukoormat vähendada, tulevad kasuks eelkõige sellistele riikidele nagu Hiina ja India.

Riigid nagu Soome ja Rootsi riskivad maksutulu kaotada, leiavad Soome Kauppalehtile teemat kommenteerinud maksueksperdid.

Soome firmadele tähendavad suurimaid muutusi siirdehindu puudutavad suunised, mis on osa OECD maksuprojektist koondnimega BEPS (Base Erosion and Profit Shifting), mille eesmärk on piirata hargmaiste ettevõtete võimalusi kantida oma tulud kõige soodsama maksukliimaga riiki.

Üks peamisi printsiipe on see, et suurem osa tuludest maksustatakse edaspidi riikides, kus ettevõtte tegevus reaalselt toimub – olgu see tootmine, müük või teadus- ja arendustöö.

Soome puhul võib see tähendada, et ka maksutulu pageb arenevatesse riikidesse, kus on tootmine või suur koduturg. Väikesed ekspordist sõltuvad riigid nagu Soome või Rootsi on kasu saanud seni kehtinud praktikast, kus suur osa kasumist maksustatakse riigis, kus asub firma peakontor, kirjutab Kauppalehti.

„Soome ja Rootsi tahavad loovutada maksutulu sellistele suurtele riikidele nagu Hiina, India ja Brasiilia, samas kui oma ettevõtete maksukoorem kasvab,“ kritiseerib Rootsi ettevõtlusorganisatsiooni Svenkst Näringsliv maksuekspert Krister Andersson, kes nõustab ka Euroopa ettevõtete katusorganisatsiooni Business Europe.

Esmaspäeval avaldas Rootsi rahandusminister Magdalena Andersson Rootsi majanduslehes Dagens Industri artikli, kus kiitis OECD maksuprojekti, millega agressiivset maksude optimeerimist võimaldavad maksuaugud kinni kroogitakse. Kus on selle maksuprojekti mõjude hinnang, küsib Krister Andersson.

Puhkevad vaidlused

Konsultatsioonifirma Deloitte maksuekspert Lari Hintsanen prognoosib riikide vahel ka suurte vaidluste puhkemist, kui maksutulu hakatakse ümber jagama. See võib asetada hargmaise ettevõtte olukorda, kus sama kasumit tahetakse maksustada mitmes riigis. Nii imestab ta, miks Soome pole veel liitunud uue mehhanismiga selliste vaidluste lahendamiseks, mis samuti OECD suunistes sisaldub. 20 riiki, sealhulgas Rootsi, Holland, Saksamaa ja Suurbritannia on seda juba teinud.

„(Peaminister Juha) Sipilä valitsusel tuleks kiiresti põhimõtteline otsus teha, et Soome ettevõtted ei satuks maksuvaidlustes kahe riigi pitsitamise alla,“ ütles Hintsanen.

Ka PwC maksuekspert Martti Virolainen prognoosib vaidluste lisandumist, sest riigid võivad OECD suuniseid erinevalt tõlgendada.

„Hiina on suur selle algatuse toetaja ja on andnud mõista, et kavatseb edaspidi õiglasemat osa maksudest enesele nõutada,“ ütles ta.

Lisaks ettevõtte tulumaksule võib BEPS ühest riigist teise nihutada ka muud liiki tulumaksu ja tarbimismaksud.

Kõik see annab maksukonkurentsile riikide vahel uut hoogu.

Eesti rahandusministeeriumi kommentaari saab lugeda sellest artiklist.

Hetkel kuum