Rainer Saad • 19 oktoober 2015

Sportlyzeri juht: kuuetunnine tööpäev eeldab head tiimi

Tõnis Saag tuli mõttele luua platvorm nimega Sportlyzer, mis aitab spordiklubidel paremini oma liikmete nimekirju hallata.  Foto: Jassu Hertsmann

Sporditarkvarafirma Sportlyzer juht ja looja Tõnis Saag ütles, et kuuetunnise tööpäeva õnnestumine sõltub palju meeskonna kvaliteedist.

„Ütleme, et on superhea tiim, kes töötab ideaalselt kokku, siis neil sellist ebaefektiivset vahtu ja asjaajamist ei teki. Sel juhul oleks kuuetunnine tööpäev isegi võimalik. Töötajad tulevad, on värsked ja neid võiks võrrelda kiirreageerimisüksusega. Sellisel juhul saaks küll,“ ütles Saag.

Samas kahtleb ta, kui reaalne niisugune asi saaks olla. „Olen kuulnud, et üks start-up töötab neli päeva nädalas ja kaheksa tundi päevas. Sinna nad palkavad ka ainult superstaare, fookus on väga paigas ning töö käib väga kiirelt. See oli vist Londonis või San Franciscos. Seal on võimalik hästi kõrge palga eest selliseid superstaare kokku osta, kes klapivad omavahel ka kultuuriliselt,“ tõdes Saag.

Kaheksatunnine tööpäev on tegelikult lühike

„Igal pool maailmas, kus profid töötavad, ei saada kaheksa tunniga hakkama. Mitte keegi super achiever'itest (supersaavutajatest – toim) ei saa kaheksa tunniga hakkama. Kui keegi suudab kaheksatunnise tööpäevaga ehk 40tunnise nädalaga olla super achiever, siis selleks peab olema väga jõhker looduslik talent ja nii kiire mõtlemisega, et tema intelligentsustase on hirmuäratav,“ ütles Saag.

Saag tõdeb, et võib-olla on tal ootused liiga kõrged, kuna äritegevuses on ta näinud, et kaheksa tunniga päevas ei suuda suurt midagi ära teha. „Kõik, keda ma näen enda ümber ja kes on tõsiselt head oma asjas, ei tule kaheksa tunniga toime. Kui me tahame jõuda tippu ja võistelda mujal maailmas parimate ülikoolidega, siis kuidas meie oma väikese kogemusega saame minna kuuetunniste või kaheksatunniste tööpäeva peale. Me ei oleks konkurentsivõimelised. Nii see maailm paraku toimib ja tuleb mängida nende mängureeglitega, millega teised mängivad,“ ütles Saag.

Head asjad on tehtud suure tööga

„Keskpärast asja võib muidugi niisama teha. Ma olen isegi kaheksa tunni suhtes kriitiline. See on küll nõue, millest rohkem ei saa töötajalt nõuda, aga kõik head inimesed teevad rohkem,“ ütles Saag.

Hetkel kuum