Äripäev • 2. november 2015 kell 12:00

Eestlaste robot köidab maailmas tähelepanu

Robotist saab saadetise kätte sarnaselt pakiautomaadiga - selleks on vaja spetsiaalset koodi või mobiilirakendust.  Foto: Starship Technologies

Eestlaste loodud pakirobot, millega täna avalikuks tuldi, on saanud märkimisväärselt kõlapinda juba ka välismeedias.

Skype'i asutajate sekka kuulunud Ahti Heinla ja Janus Friis on 15 kuud valmistanud saladuskatte all robotit, mis peaks täielikult muutma seda, mismoodi saadetisi inimestele koju tuuakse. Starship Technologiesi nime kandev idufirma on jõudnud juba ka Briti väljaannete BBC ja Telegraphi veergudele.

BBC veebilehel ilmus lühike video, kus tehti intervjuu Ahti Heinlaga ja näidati, kuidas robot töötab. "Skype'i asutajate arendatud uus robot võib aidata vähendada saadetiste hinda või tulevikus selle üldse kaotada," kirjutab BBC. Kirjeldatakse, kuidas Starship sõidab ostja koduuksele ja saadab seejärel sõnumi enda saabumise kohta. Märgitakse ka, et ettevõte loodab pilootteenuse järgmisel aastal tööle panna just Suurbritannias.

The Telegraph võrdleb robotit Amazoni plaaniga kasutada pakkide edastamisel droone. Janus Friis ütles väljaandele, et esialgu peavad robotid tegutsema inimeste valvsa pilgu all. "Võib-olla mõne päeva, võib-olla mõne nädala, et piirkond kaardistada. Pärast seda saab robot iseseisvalt liigelda," märkis Friis ja selgitas, et kontakt operaatoriga säilib ka siis, kui robot omapäi liigub. 

Telegraphis märgitakse, et kohaliku pakiteenuse turg on ainuüksi Suurbritannias väärt 150 miljardit naela (210 mld eurot). Eestlaste loodud idufirma teatel on robotkuller 5-15 korda odavam kui inimjõul liikuvad kullerteenused. "Suurtel e-kaubandusettevõtetel aitab see kulusid kokku hoida. Kohalikele ettevõtetele annab uusi võimalusi, lastes inimestel tellida tooteid internetist, selle asemel, et poodi füüsiliselt kohale minna," rääkis Friis.

Rahvusvaheline tehnoloogiauudiste väljaanne The Next Web kirjeldab, et robot suudab vedada kahte toidukotti turvaliselt koduukseni, sõites mööda kõnniteid jalakäija kiirusel. Vahendatakse Starshipi teadet, et robotil ei ole ökoloogilist jalajälge ja see tarbib vähem energiat kui lambipirn.

Hetkel kuum