Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Schmidt võtab üle K-Mosti juhi elutöö

    Bauschmidti omanik Mait Schmidt.Foto: Meeli Küttim

    Kolmkümmend aastat tunneliehitusega tegelevat K-Mosti juhtinud ja aktsiate kontrollpakki omanud Anatoli Kononenko otsustas ettevõtlusest tagasi tõmbuda.

    Arutasime K-Mosti ostu

    Sven PertensLemminkäinen Eesti AS juht 

    Arutasime K-Mosti ostu, kuid loobusime, sest see ei sobinud kokku meie ettevõtte strateegiaga.Bauschmidt on kahtlemata tubli ehitusettevõte ja näidanud oma võimekust ka väljaspool Eestit. Kuna Lemminkäinen Eesti põhitegevus on teede- ja taristuobjektide ehitus ning Bauschmidt on keskendunud hoonete ehitusele, ei ole me seniajani konkurentidena teineteist kuigi palju mõjutanud. Lemminkäinen Eesti tegeleb küll samuti mitteeluhoonete ehitusega, kuid kogu hoonete ehituse turgu arvestades väheses mahus.Ühinemised ja tegevuste ülevõtmised on normaalsed turuprotsessid. Arvestades Eesti ehitusturu ligikaudset mahtu 2 miljardit eurot, on Bauschmidti ja K-Mosti ühinemise mõju väga väike. K-Mosti põhitegevus on sildade ehitus ja kuna Bauschmidt ei ole seni olnud sillaehituse turul aktiivne, ei näe ma suurt jõuvahekordade muutumist. Võimalik, et Bauschmidt soovib K-Mosti ostmisega suurendada oma jõududega tehtavate betoonitööde võimekust.

    Kononenko asub Moskvas pensionipõlve nautima ning stabiilselt Äripäeva ehitusfirmade edetabelis püsinud K-Most saab uue suuromaniku.
    Kononenko valis oma elutööd jätkama kogenud ehitusettevõtja Mait Schmidti, kes alustas kolm aastat tagasi Eesti ehitusturul Bauschmidti-nimelise firmaga. Enne seda müüs ta Toomas Lumanile oma osaluse börsifirmas Nordecon.
    Magus kaup
    „Olen juba vana inimene,“ põhjendas müügiotsust Kononenko (72). Ta räägib, et jutud tema huvist osalus ära müüa hakkasid turul levima ning talle tehti K-Mosti aktsiatele mitu ostupakkumist. Bauschmidti pakkumine oli kõige parem, tehing ootab praegu konkurentsiameti heakskiitu.
    Täpset müügisummat polnud Kononenko nõus avaldama. Äripäeva hinnangul on ettevõtte koguväärtus umbes 2,7 miljonit eurot. Kononenko peab seda hinnangut ülepakutuks. „Praegu ei ole selline aeg. Kaks aastat tagasi oleks ilmselt ettevõtte väärtus nii suur olnud küll, siis oli palju tellimusi. Ka konkurents on tihenenud,“ lausus ta.
    Kononenko tuli Eestisse 1968. aastal ning on K-Mosti juhtinud üle 30 aasta. Viimastel aastatel hoidis ta ettevõtte juhtimisest eemale, sest kolis elama Moskvasse, kus elavad ka tema poeg ja tütar. „Olen viimasel ajal pidevalt kord kuus kümneks päevaks Eestisse tulnud. Aga ma olen juba vana ja mul on raske edasi-tagasi sõita,“ lausus Kononenko.
    Pärast osaluse müüki jääb side Eestiga nõrgemaks, kuid täielikult ei kavatse Kononenko kontakti kaotada. „Meil on siin korter ja me püüame ikka kord kvartalis Eestit külastada,“ märkis ta.
    Kaasosanikel ei jätkunud jõudu
    Lisaks Kononenkole on K-Mostil arvukalt väikeaktsionäre, kelle osalus on kõigil alla 10%. Kuni augustini oli omanikeringis ka logistikafirma NT-Logistika, mida seostatakse Endel Siffiga. „Kaasaktsionärid ei tahtnud minu osalust osta, neil ei oleks olnud selleks jõudu,“ lausus Kononenko.
    Ta lisas, et kinnisvarabuum ei teinud K-Mosti omanikke rikkaks, sest eelistati tegeleda põhitegevuse ehk sildade ja raudtee ehitusega. See on spetsiifiline äri, kus tellimuste arv on aastate lõikes väga erinev ning tööde tegemine sõltub ka aastaaegadest.
    Bauschmidti tegevus on aga ehitusturul oluliselt laiem ning K-Most on neile hea täiendus, neil on nüüd ehitusäris täiskomplekt, põhjendas Kononenko Bauschmidti huvi K-Mosti enamusosaluse vastu.

    BauschmidtLoodud 2012. aastal.Asutaja Mait Schmidt, kes kuulus enne seda Nordeconi omanikeringi.Kontserni kuuluvad ettevõtted tegelevad hoonete ehitusega Eestis, Lätis, Leedus ja Soomes.Lisaks tegelevad Bauschmidti kontserni kuuluvad Eesti ettevõtted kinnisvaraarenduse ja projekteerimisega.

    K-MostTegutseb Eestis.Omanikud: 51% Anatoli Kononenko, 17% K-Most AS, 32% väikeaktsionärid.Ehitab sildu ja tunneleid ning teeb vähesel määral ka betoonitöid.Äripäeva ehitusfirmade TOPis alates 2005. aastast. Lisaks on ettevõtte olnud ka teede-ehitusfirmade TOPis ja 2006. aasta Gaselli TOPis.

    Olulised objektid

    K-MostKukruse-Jõhvi teelõigu ehitusTartu ringtee silla ehitusVariku viadukti ehitus

    BauschmidtÄrihoone Büroo 83 ehitus TartusCity Residence Tallinnas, Tartu mnt 56/58Novira Plaza Tallinnas, Tartu mnt 2Korterelamu remont Tallinnas, Erika 15Korterelamu ehitus Pärnus, Väike-Veski 24Korterelamu ehitus Tallinnas, Kadriorus, Vesivärava 16Korterelamu ehitus Põhja-Tallinnas,  Suur-Laagri  12Maja renoveerimine Varnja külas, TartumaalKorterelamu ehitus Tallinnas,  Vana-Kalamaja 48

    Allikas: Äriregister

     
    Schmidt jääb kidakeelseks
    Bauschmidti omanik Mait Schmidt on otsustanud järgida põhimõtet, et enne munemist ei kaagutata. „Praegu ootame konkurentsiameti otsust, siis saame tehingu lõpuni viia. Enne seda ei taha ma midagi kommenteerida,“ lausus Schmidt. Ta lisas, et otsus peaks saabuma paari nädala jooksul.
    Konkurentsiametile esitatud koondumisteates on kirjas, et koondumise eesmärk on laiendada Bauschmidti tegevust rajatiste ehituste valdkonda, täpsemalt sildade ja tunnelite ehitusse. Siht on omandada tootmisbaas, et arendada välja raudteebetoonelementide tootmisüksus.
    Konkurent on pessimistlik
    „Ühinemine võib õnnestuda ja võib mitte õnnestuda,“ ütles Nordlin Ehitus OÜ suuromanik ja juhatuse esimees Ülo Older. Tema sõnul ei kehti kahe ettevõtte ühinemisel reegel, et üks pluss üks võrdub kaks.
    „Kui ettevõte võtab endale uue tegevusala või kohustused, siis on ka oluline, et neid kohustusi suudetakse täita,“ märkis Older. „Kindlasti on kahe ettevõtte ühendamine väga keeruline, sest palju erinevaid inimesi peab hakkama nüüd koostööd tegema. K-Most ei ole pisike ühemehefirma, vaid tegemist on suure ettevõttega, mis on tegutsenud mitukümmend aastat,“ rääkis Older. Tema kinnitusel ei olnud Nordlin Ehitus K-Mosti ostust huvitatud.
    „Laienemine võib tunduda ahvatlev, aga see ei pruugi minna lihtsalt. Mina suhtun teistesse ehitustegevustesse laienemisse hästi skeptiliselt,“ märkis Older. Ta lisas, et samas aitab tegevuse laiendamine hajutada riske, kui tegutsetakse ka erinevates riikides.
    Põlvkonnavahetus on vajalik
    Teede REV-2 ASi juhatuse liikme Tarvo Kuuse sõnul on turuosaliste konsolideerumine mõistetav ja loogiline. „Osa ettevõtteid vajab põlvkonna vahetust,“ märkis Kuusk. „Ilmselt nägid mõlemad pooled tehingus kasu ja kui K-Mosti pikk ajalugu ja kogemused toetavad noore Bauscmidti strateegiat, on tegemist õige otsusega.“
    Kuuse lisas, et kui Bauschmidt jätkab ja arendab edasi seda, mida K-Most seni tegi, on see tehing ka neile kasulik. „Oleme K-Mostiga mõnes projektis koostööd teinud ja ehk oskame ka edaspidi üksteisele kasulikud olla. Soovin meeskonnale sirget sihti! Muutused on edu garant,“ lisas Kuusk.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinna lennujaamas enam vedelikke ja arvutit kotist välja võtma ei pea
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.