Sirje Rank • 29. jaanuar 2016 kell 7:45

Merkel sõlmis pagulaste asjus kodurahu

Saksamaa kantsler Angela Merkel  Foto: Scanpix/Reuters

Saksamaa kantsler Angela Merkel jõudis eile oma koalitsioonipartneritega kokkuleppele, kuidas Saksamaale tulvavate pagulaste voogu kontrolli alla saada.

Nii lahendas ta – vähemalt selleks korraks – valitsuskoalitsioonis käärinud tüli, mis ohustas juba Merkeli enda poliitilist jalgealust, kirjutas Bloomberg. 

Kokkulepe lihtsustab riigist välja saatmise protseduuri ning seab karmimad piirangud perekondade taasühinemisele, kuid määravaks saab edaspidi see, kas need karmistunud meetmed ka pagulastulva vähendavad.

Sakslaste toetus Angela Merkeli avatud uste poliitikale on selgelt vähenemas ning teised Euroopa Liidu liikmesriigid on kriisi lahendamisel jalgu järele vedanud. Nii oli Merkel oma koalitsioonis kasvava surve all, mida suurendas Kölnis aastavahetusel aset leidnud naiste massiline ahistamine.

Neljapäeval sõlmitud kokkulepe pikendab riikide nimekirja, mis loetakse turvaliseks. See tähendab, et neist riikidest – kuhu nüüd lisati ka Alžeeria, Tuneesia ja Maroko - saabujatel on raskem asüüli saada.

Kokkulepe vajab veel ka Saksa parlamendi heakskiitu.

Eile kirjutas Rootsi majandusleht Dagens Industri, et Rootsi võib riigist välja saata ligi pooled läinud aastal pagulasena riiki saabunud isikud, kui nende asüülitaotlust ei rahuldata. See võib tähendada 60 000 – 80 000 inimest.

Hetkel kuum