Äripäev • 7. märts 2016 kell 8:29

Veebruar raputas hindu

Veebruaris tõusid kütusehinnad mõnevõrra vähem kui oli aktsiisitõus.  Foto: epa

Veebruaris tõusnud kütuse ja alkoholi aktsiisimäärade mõjul oli kuuline hinnatõus viimaste aastate kiireim, kuid aastases võrdluses on hinnad jätkuvalt languses, märkis rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas.

Statistikaameti andmetel tõusid hinnad veebruaris eelmise kuuga võrreldes 0,7 protsenti ning aastases võrdluses pidurdus hinnalangus 0,5 protsendini.

Euroalas pöördusid hinnad veebruaris esialgsetel andmetel taas langusesse, mis ulatus -0,2 protsendini.

Veebruari hinnatõusu tasakaalustas osaliselt elektri odavnemine, mida jaanuaris kergitas külmast ilmast tingitud börsihinna tõus. „Kaupmeeste kogutud varude tõttu jõuab alkoholi aktsiisitõus jaehindadesse järk-järgult,“ kommenteeris Pungas statistikaameti täna avaldatud tarbijahinnaindeksi mõjutusi. „Samuti tõusid kütusehinnad aktsiisitõusust mõnevõrra väiksemas ulatuses. Veebruari lõpust alates on nafta hind tootmismahtude kasvu piiramise ootuses tõusule pöördunud, mis mõningase viitajaga jõuab ka siinsetesse hindadesse.“

Teenuste hinnatõus kiirenes, kuid Pungase sõnul oli see möödunud kuul suures osas seletatav reisijateveo kõikuvate hindadega. „Arvestades aga kiire palgakasvu jätkumisega, püsivad teenuste hinnad sel aastal tõusutrendil,“ prognoosis ta.

„Aastases võrdluses ligi 8 protsenti alanenud energiatoodete – kütuse, soojuse, gaasi – hinnad hoiavad tarbijahindu jätkuvalt languses. Aasta teises pooles võib oodata energia komponendi negatiivne panuse vähenemist ning koos sellega ka tarbijahindade järkjärgulisele tõusule pöördumist,“ ütles Pungas.

Hetkel kuum