Äripäev • 15. juuni 2016 kell 10:59

Kurjategijate jõuk müüs Silmetile tema enda toodangut

Molycorp Silmeti juht David O’Brock-Kaljuvee O’Brock-Kaljuvee kahtlustab, et tegelik kahju võib olla isegi üle kümne korra suurem, kui kohtus tõendamist leidis.  

Hiljuti jõustus Viru maakohtu otsus, millega mõisteti karistus meestele, kes korraldasid mitme aasta jooksul Sillamäe keemiaettevõttest Molycorp Silmet haruldaste metallide ning nende toorainete vargust.

Kohtus tõendati vargust 336 562 euro ulatuses.

Põhjarannik kirjutas, et lugu hakkas hargnema 2012. aasta lõpus, kui Molycorp Silmeti juhile David O’Brock-Kaljuveele tehti ettepanek osta tantaali poolfabrikaati. “Ostsime seda 3,5 tonni ja pärast laborianalüüsi selgus, et see on meie enda ettevõttest pärit pooltoodang,” sõnas ta.

Viktor Gnatjuk, Maksim Tarassov, Hannes Torn, Viktor Kuprin ja Andrei Demidenko läksid küll kõik korraga kohtu alla, ent tegelikult oli tegu kahe eraldi seltskonnaga, mille ühe juht oli Gnatjuk, kes oli ära ostnud Silmeti kaubikujuhina töötanud Demidenko, Kuprin aga maksis väravas töötanud valvurile, kes seetõttu pigistas silma kinni, kui töölised metalli tehasest välja viisid. 

Uurimise andmeil jõudsid jäljed Leedu Vabariiki, kuid ettevõtte juhtkonna andmetel viidi seda ka Leedust edasi riiki, kust lõpuks Silmetile tema enda toodangut pakuti.

Pikemalt loe lugu Põhjarannikust.

Hetkel kuum