Pille Ivask • 23. november 2016 kell 5:45

Trump oma äridest: mul ei teki huvide konflikti

USA presidendiks valitud Donald Trump  Foto: epa

Jaanuaris ametisse asuv Donald Trump on tekitanud meedias omajagu kära seoses sellega, kuidas ta suudab vältida presidendina huvide konflikti seoses oma ettevõtetega.

Trump on öelnud, et sisuliselt võiks ta olla oma ettevõtete eesotsas ka siis, kui ta USA presidendi ametit peab. Samas on kinnisvaramogul öelnud, et on aeg ärid lastele üle anda. Näiteks hakkab tema hotellide bisnist juhtima tütar Ivanka. Ta lisas, et huvide konflikti tal kindlasti ei teki.

Senised juhtumid kipuvad aga teist keelt kõnelema. Alates sellest ajast, kui Trump presidendiks valiti, on aeg-ajalt räägitud sellest, et tippametnikega kohtumiste käigus on ta jututeemaks võtnud ka ettevõtluse. Viimase näitena on mõnel pool toodud kohtumine Jaapani peaministri Shinzo Abega.

Trump on ka ise väitnud, et mõningatel juhtudel on ta tõepoolest oma ärisid maininud. Nii kohtus ta Suurbritannia Iseseisvuspartei kunagise juhi Nigel Farage’iga ning olevat maininud ka oma Šotimaal asuvaid golfiklubisid. Trump seda eitanud pole, pigem on öelnud, et see tõepoolest võis olla nii.

Samuti on Trump tunnistanud väljaandele Times, et tema Washingtonis asuv hotell võib tänu tema presidendiks valimisele saada kliente ning kuulsust juurde.

Kui ajakirjanikud on Trumpi käest küsinud, kumba peab ta tähtsamaks, kas presidendiametit või ettevõtlust, on mees vastanud, et firmad kahvatuvad presidendiametiga võrreldes täielikult.

Hetkel kuum