Harro Puusild • 16. detsember 2016 kell 10:15

Idee: tööstussektori oma erakutsekool

Hanza Mechanics Tartu tegevjuht Emöke Sogenbits.  Foto: Harro Puusild

Tööstussektor peaks tegema erakooli, arvab Hanza Mechanics Tartu tegevjuht Emöke Sogenbits.

“Haridussüsteem ja kutseharidus kõnnivad täiesti erinevat rada. Olgem ausad, õppeprogrammide õpetamise ja kinnitamisega on meil lood enam kui viletsad. Me vaidleme niisuguste ebaoluliste pisiasjade üle nagu kutseala täpne nimetus,“ ütleb Emöke Sogenbits.  

„See mantra, et õpi hoolega, muidu lõpetad kutsekoolis, on meil Eestis ikka veel sees,“ märgib Sogenbits ja lisab, et kõik sõltub sellest, kuidas mingit eriala oma lastele n-ö maha müüa.

Kutsekoolid ei suuda pakkuda piisavalt järelkasvu ja Sogenbitsi hinnangul aitaks kaasa seegi, kui avatud uste päevad toimuksid tehastes. Tema sõnul on tööturul praegu võimalik vaid üleostmine. „Oleme hinnalipikud kruvinud juba sellisele tasemele, et see on uskumatu,“ sõnab ta.

„Kui ma vaatan neid väsinud pedagooge, siis muidugi mõeldakse, et mul on hea rääkida, aga neil on kindlad haridusministeeriumi reeglid ja regulatsioonid. Samas on mul niisugune tunne, et peaksime tegema ühe erakooli, sest need riiklikud süsteemid meid enam ei toida,” rääkis ta. 

Loe pikemalt Äripäeva teemaveebist tööstusuudised.ee.

Hetkel kuum