Pille Ivask • 29. detsember 2016 kell 6:11

Obama plaanib Venemaad karistada

Barack Obama  Foto: epa

Asjaga kursis olijate sõnul teatab USA presidendi Barack Obama administratsioon õige pea uutest Venemaa-vastastest sanktsioonidest seoses presidendivalimiste tulemuste võimaliku mõjutamisega.

Allikate sõnul laiendatakse praegu kehtestatud sanktsioone ning kasutusele võetakse ka diplomaatilised meetmed, et Venemaale seoses presidendivalimiste mõjutamisega kätte maksta, vahendab CNN.

Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja läkitas juba ka Venemaa-poolse vastuse, milles väidetakse, et kui USA astub diplomaatilisi samme, vastab Venemaa samaga. “Kui Washington tõepoolest teeb uusi ja vaenulikke samme, saavad need vastuse. Iga diplomaatiline samm, mida astutakse Venemaa tegevuste suhtes USAs, põrkub tagasi USA tegevusele Venemaal,” kirjutas Maria Zahharova ministeeriumi kodulehel. “Ausalt öeldes oleme me väsinud valedest Vene häkkerite kohta, see on lihtsalt valeinfo, mida Obama administratsioon esitab, et oma eksimusi välja vabandada,” jätkas ta.

USA luureametnikud on veendunud, et Vene häkkerite eesmärk oli kahjustada demokraatide presidendikandidaadi Hillary Clintoni kampaaniat. Ametnike sõnul oli häkkerite esialgne idee muuta kogu kampaania ning presidendivalimised tervikuna segasemaks.

USA ametnikud on Vene häkkerite tegevusest häiritud ning muretsevad, et valitsus pole võimeline Venemaa tegevust ja eesmärke ennustama. “Võimetus asju ette näha on probleem, mis kummitab valitsust igast otsast,” muretses ametnik.

Novembri alguses toimunud valimiste tulemusena võitis vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump demokraat Hillary Clintonit ning Trumpist saab Ameerika Ühendriikide 45. president. Ta asub ametisse 20. jaanuaril.

Hetkel kuum