Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Heategevus tuleb ettevõttele ringiga tagasi

    Playtechi Tartu kontori töötajad ühendasid ergomeetril sõudmise heategevusega - iga sõutud meetri eest annetas ettevõte teatud summa.Foto: Tarmo Haud, Playtech Estonia

    Heategevus ei pea olema ühesuunaline - leidlik ettevõtja oskab ulatada abikäe nii, et alles jääb ka isiklik kasutegur, mille tulemusena võidavad kõik.

    Vähiravifondi Kingitud Elu juhatajal Toivo Tänavsuul on ettevõtjatele aktiivsuse eest ainult kiidusõnu jagada. Kuigi selle aasta toetajate täpset arvu ei oska ta veel nimetada, on annetused aasta-aastalt kasvanud.
    "Eelmisel aastal tegi fondile üle 1000eurose annetuse üle 50 ettevõtte. Tänavu on üldine maht kasvanud kaks korda - kui mullu kogusime annetustena 0,8 miljonit eurot, siis sel aastal juba hinnanguliselt üle 1,6 miljoni euro," rääkis Tänavsuu numbritest.

    Jüri Lehtmes, Eesti Lihasehaigete Seltsi esimees:

    Lihashaigused võivad mõnel juhul ulatuda ka kopsulihasteni, mõjutades nii köhimisvõimet. Haigusperioodidel pole halvatud inimestel võimalik köhida või käib see suurte raskustega. Kehvematel puhkudel - mida on ka ette tulnud - võib kurguröga suisa fataalseks osutuda ja lämbumissurma põhjustada. Siiani oli võimalik aparaati laenutada HansaMedical'ist hinnaga 12 eurot päev. Vahendi hind on 6000 eurot. Kogu Eesti peale on selliseid aparaate vaid 20 ringis, seega kaugelt mitte kõikides haiglates. Nüüd, tänu Playtechi abile, on Eesti Lihasehaigete Seltsil oma isiklik masin.

    Sport heategevuse teenistuses
    Omamoodi heategevusliku rahakogumise korraldas Eesti Lihashaigete Seltsi toetuseks Playtechi Tartu kontor. Töötajate initsiatiivist võrsunud üritusel ühendati ergomeetril sõudmine heategevusega. Iga sõutud meetri eest annetas ettevõte teatud summa.
    "Nimetame seda ettevõtmist "sports for good", meil on palju sportlikke töötajaid, kes hea meelega taolistel üritustel kaasa löövad," kommenteeris Playtechi Eesti kommunikatsioonijuht Marianne Võime. Summa, mida oli üle 2000 euro, annetati Cough Assist E-70 aparaadi soetamiseks. Tegu on kurguröga imeva vahendiga, mis võib lihashaigetele haigusperioodil lausa elupäästvaks osutuda.
    Lisaks on Playtech tänavu abistanud Tallinna Naiste Kriisikodu, ostes neile vajalikku voodipesu ja tekke-patju. Samuti SOS Lasteküla.Juba iga-aastaseks traditsiooniks on kujunenud töötajate rahakogumine Tartu Koduta Loomade varjupaigale või toetamine veebikeskkonna armastanaidata.ee kaudu. Kontoris korraldatakse ka regulaarselt doonoripäevi, millest võtab alati osa 50-70 töötajat.
    Ettevõtjatelt tänavu topeltannetused
    Kahesuunalise heategevuse näitena tõstis Tänavsuu esile oma fondi pikaajalise koostöö Vahvlihaldjatega. Koos on nad välja töötanud mudeli, mis ühendab lausa kolme osapoole huve: fondi ehk vähihaigeid, Vahvlihaldjat ning fondile annetavaid ettevõtjaid.
    "Oleme sügiseti kutsunud ettevõtjaid üles loobuma oma töötajatele, klientidele ja partneritele tavapärase jõulunänni kinkimisest ning selle asemel panustama annetusega vähihaigete toetuseks," rääkis Tänavsuu.

    Töötajate tervisele suunatud hüved Playtechi näitel:

    tervisekuu, mille raames toimub teadlikkust tõstvaid loenguid-seminare-tegevusi

    saab mõõta tervisenäitajaid

    igal aastal tasutakse täies mahus gripivastane vaktsiin

    spordiürituste korraldamine - Tartu kontoris on spordiruum trenažööridega

    koostöö spordiklubide ja partneritega - soodustused sportimisel

    kontoris iga päev kohal massöör, kelle teenuseid arvutiga töötajad tasuta kasutada saavad

    Annetada soovivate firmade jaoks, kes tahavad samas ka midagi oma jõuluvana kingikotti, küpsetavad vähiravifondi vabatahtlikud koos Vahvlihaldjatega vahvleid, täites nii fondi toetavate firmade kingikotte. Ettevõtja saab annetada, samas ei jäeta ka oma töötajaid kingita, fond saab annetuse ning vahvlihaldjad saavad reklaami, sest kingitused on nende tooted.
    "Eelmisel nädalal küpsetasime koos fondi vabatahtlikega 11 tundi vahvleid. Eile õhtul küpsetasime veel 8 tundi. Kokku sai ligi 4000 vahvlit, mis rändavad firmade jõuluvanade kingikottidesse. Kui palju vahvlite eest annetatakse, seda saame öelda järgmisel nädalal," rääkis Tänavsuu läinud  nädalal.
    Töötajate eest väljas
    Kui heategevus leidlikult välja mängida, on sellest suur kasutegur ka ettevõttele. Esmalt ühendavad sport ja ühistegevus kollektiivi, ühine pingutus ja isetule eesmärgile pühendumine kultiveerivad meeskonnakeemiat. Töötajate motiveerimine ja toetava ning sotsiaalselt vastutustundliku töökeskkonna loomine koos võimalusega end teostada ongi olulisim tulu, mis ettevõte saab.
    Playtech on silmapaistev eeskuju ka töötajate tervise eest seismisel. Ettevõttes hüvitatakse alates teisest töötajate haiguspäevad, seda eesmärgiga toetada nende tervenemist ning kaitsta nakatumise eest teisi, kes tööl on.
    Lisaks on loodud rahaline fond, mida töötajad saavad kasutada füüsilise ja vaimse tervise ning heaoluga seotud kulude hüvitamiseks. Fondi suurus sõltub inimese tööstaažist. "See hõlmab spordikompensatsiooni, kuid mitte ainult - fondi saab kasutada ka tervisele mõeldud kuludeks, kultuurile, reisimisele ning meelelahutusele. Oluline osa programmis on ka täiendavad puhkusepäevad, just staažikamatele töötajatele," rääkis Võime.
    Üksiküleskutsed sotsiaalmeedias ei ole usaldusväärsed
    Kuidas olla kindel, et annetus oma eesmärki teenima saab? Kuidas tagada läbipaistvus ja usaldus? "Teiste fondide eest ei oska rääkida, kuid meie puhul korraldab raamatupidamist Ernst & Young ning audiitoriks on Deloitte. Kõik ravitoetused kinnitab fondi kaheksaliikmeline nõukogu, kus on viis Eesti tipponkoloogi," rääkis Tänavsuu.
    Eelmisel aastal kulus Vähiravifondil vaid 7 protsenti kõikidest annetustest oma ülalpidamiseks, 93 protsenti läks otse raviarvete tasumiseks. Muid väliseid kontrollmehhanisme peale audiitorkontrolli ei ole. Lisaks on välja töötatud annetuste kogumise hea tava, millega professionaalsed fondid liitunud on.
    "Soovitusena saan öelda, et suuremaid fonde tasub usaldada. Oleme näinud aeg-ajalt sotsiaalmeedias üleskutseid, kus keegi palub abi enda või oma lapse vähiravi rahastamiseks ning on lisanud üleskutsele pangaarve numbri. Loomulikult lähevad sellised üleskutsed paljudele korda, kuid nende puhul on raske aru saada, mida päriselt vajatakse, kui palju see maksab ja miks seda ei rahasta haigekassa. Erinevalt vähiravifondist, kelle abivajajate puhul on selgelt verifitseeritud isik, tema vajadus, ravi hind, kestvus jm tingimused. Fond ei maksa abitaotlejatele raha - me tasume abivajajate eest nende raviarveid," selgitas Tänavsuu.

    Annetuste kogumise hea tavaInternetiaadress: http://heakodanik.ee/wp-content/uploads/2015/10/annetuste-kogumise-hea-tava.pdf

    Kuidas aidata - Vähiravifondi kogemused:
    "    Eraisikud ja firmad korraldavad sünnipäevi, kus kingi asemel annetatakse fondile."    Inimesed teevad oma kodukandi üritustel korjandusi."    Valmistatakse ise esemeid, mis annetatakse fondile. Meie paneme need Facebooki kaudu heategevusoksjonile."    Seltskondlike ühisannetustega mälestatakse lahkunuid ja tähistatakse tippsündmusi."    Sel aastal on mõned kohalike omavalitsuse volikogude liikmed lasknud oma volikogu töötasu otse fondile kanda."    Ettevõtted korraldavad mõne toote või tooterühma heategevuslikke müüke ja müügitulust rändab teatud protsent fondi."    Firmad on annetanud tehnikat, näiteks robotmuruniiduki, mille paneme oksjonile.
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Apple kaotab Hiinas turuosa kohalikele konkurentidele
Apple'i müüs Hiinas iPhone nutitelefone esimeses kvartalis 19% vähem, mis on suurim langus alates 2020. aastast ning loovutab jätkuvalt oma turuosa kohalikele konkurentidele nagu Huawei ja Xiaomi.
Apple'i müüs Hiinas iPhone nutitelefone esimeses kvartalis 19% vähem, mis on suurim langus alates 2020. aastast ning loovutab jätkuvalt oma turuosa kohalikele konkurentidele nagu Huawei ja Xiaomi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.