Äripäev • 24. aprill 2018
Jaga lugu:

Eesti Energia müüb Viru Keemia Grupile põlevkivi

Eesti Energia  Foto: Raul Mee

Eesti Energia ja Viru Keemia Grupp (VKG) sõlmisid põlevkivi ostu-müügilepingu, mis võimaldab VKG-l taaskäivitada ühe õlitehase.

Eesti Energia müüb VKG-le kolme aasta jooksul pea miljon tonni põlevkivi. Muud lepingu detailid, kaasa arvatud ka toorme hind, jäävad poolte kokkuleppel konfidentsiaalseks.

Kontserni Viru Keemia Grupp juhatuse esimehe Ahti Asmanni sõnul võidavad sellest nii põlevkiviettevõtete kui regioon ja riik. „VKG saab juba juunist taaskäivitada ühe seni toorme puuduse tõttu konserveerituna seisnud Kiviter-tehnoloogial töötava põlevkiviõlivabriku ning luua kümmekond lisatöökohta. Eesti Energia saab teenida kasumit kaevandamise ning riik keskkonnatasude ja suureneva ekspordikäibe pealt,“ lisas Asmann. 

Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter on ettevõttel tekkinud võimalus müüa põlevkivi teistele põlevkivisektori ettevõtetele tänu kamberlaava meetodi kasutamise Estonia kaevanduses.

Vastavalt maapõueseadusele on Eestis võimalik aastas kaevandada kuni 20 miljonit tonni põlevkivi. Kaevandamismäär jaguneb vastavalt väljastatud kaevandamise lubadele nelja põlevkivi kasutaja – Eesti Energia, VKG, Kiviõli Keemiatööstus, Kunda Nordic Tsement – vahel. Sõltuvalt tootmise võimalustest ja vajadustest on põlevkivi kasutajad omavahel ka varem põlevkivi ostnud ja müünud.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum