Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Metsameeste jaoks kas või masinaid lammutamas

    Peipsi lähedal Mustvee vallas kasutatud metsamasinaid ja varuosi müüva OÜ MFO juhatuse liikmed ja kaasosanikud Lars Elof Astbom (vasakul) ja Indrek Reisenbuk.Foto: Väinu Rozental

    Kasutatud metsatehnika müüja Indrek Reisenbuk lükkab ümber arusaama, et lammutamisele lähevad kõige logumad masinad. „Vastupidi, mida paremas seisus on masin, seda paremaid juppe sellelt saame,“ ütleb ta.

    „Otsuse, millise masina lammutame, teeme jooksvalt. Sageli lammutame selleks, et mingit konkreetset varuosa saada, kuna keegi ootab kiiresti just seda juppi,“ selgitab OÜ MFO juhatuse liige ja kaasosanik Indrek Reisenbuk.
    Aeg-ajalt käivad Peipsi lähedal asuval kasutatud metsatehnika müügiplatsplatsil ka talumehed põllutraktori jaoks üht-teist otsimas, näiteks mingit silindrit või paremat rauajuppi, millest midagi vajalikku keevitada.
    MFO plats pakub huvilisele võimalust enne ostutehingut metsalangetus- või väljaveomasinat sealsamas metsaservas proovida.
    „Oleme Eestis ehk ainuke müügiplats, kus saab masinat proovida,“ arvab Reisenbuk. „Meil on siin kokku ligi 13 hektarit maad ja natuke metsa. Kliendile meeldib, et ta saab masinat proovida. Eriti oluline on see kasutatud masinate puhul, et veenduda masina töökindluses.“
    Igal aastal umbes kolmandiku võrra käivet kasvatanud MFO on kahel viimasel aastal pääsenud Gaselli TOPi – mullu platseeruti 291. kohale ja tänavu oldi 819. kohal. Lõviosa käibest annab kasutatud metsamasinate müük. Osa kasutatud masinatest lammutatakse kohapeal juppideks ning müüakse varuosadena, lisaks turustab ettevõte metsatehnika lisavarustust: roomiklinte, saeplaate, saekette, õlisid-määrdeid jm.

    Tasub teada

    Mis on kiire kasvu põhjused?

    Aastatel 2014-2016 kasvas OÜ MFO käive 1,65 ja ärikasum 2 korda.

    1. Uus keskus. Kuna esmane tegutsemiskoht – taluhoov – jäi kitsaks, ehitati Tartu-Jõhvi maantee äärde uus keskus, kuhu koliti sisse 2016. aastal. Laohoone, lammutustöökoda koos kontoriruumiga, porivaba plats jm läksid maksma umbes pool miljonit eurot. Uued hooned ja paremad töötingimused aitavad suurendada konkurentsivõimet.

    2. Välispartnerid. Ekspordi osa on igal aastal tasapisi tõusnud, ulatudes praegu umbes pooleni käibest. Kliendinimekirjas on mitusada nime. Enamik kasutatud metsatehnikast ostetakse Rootsist ja Soomest, tehnikat ja varuosi müüakse edasi enam kui paarikümnesse riiki. Kaugeim riik, kuhu varuosi on müüdud, on Uus-Meremaa.

    3. Metsatööd. Lisaks metsatööde mahu kasvule on MFO majandustulemusi mõjutanud ka viletsad talved ja vihmased suved. Metsa ülestöötamisega tegelevad ettevõtted on ostnud juurde metsamasinaid, et jõuaks lühikese hooaja jooksul rohkem tööd ära teha.

    MFO asub Tartu-Jõhvi maantee ääres Vilusi külas. Kui enne haldusreformi oli küla Ida-Virumaa Lohusuu vallas, siis sellest aastast Jõgevamaa Mustvee vallas. „Pean ennast ikka idavirumaalaseks, ehkki asume nüüd Jõgeva maakonnas,“ lausub Reisenbuk.
    Müügiplatsil ootab ostjaid kümmekond langetus- ja väljaveotraktorit, mil vanust kümnest aastast kuni poole aastani. Aia kaugemas otsas on hulgaliselt kuhjadesse sorteeritud rauakola. Väiksemad varuosad on laohoones riiulitel. Lammutustöökojaga sama katuse all on väike kontoriruum. Tallinnast on kohale sõitnud ka MFO teine juhatuse liige ja kaasaktsionär rootslane Lars Elof Astbom.
    Tutvus tehingu kaudu
    Reisenbuk ja Astbom asutasid MFO 2011. aasta suvel. Kokku trehvasid nad juhuse tahtel. „Töötasin Tartus, müüsin Komatsu metsamasinaid ja kuna oli masu aeg, soovitas minu toonane ülemus, et kui tahad palgalisa teenida, hakka millegi muuga kõrvalt tegelema,“ meenutab Reisenbuk. „Panin ühe pruugitud metsamasina interneti kaudu müüki, Lars tuli masinat vaatama ning ostis ära. Jäime suhtlema ja niimoodi meie ühine äri alguse saigi.“
    Küsimuse puhul, mida firma nimi MFO tähendab, vaatavad mehed esmalt teineteisele tähendusrikkalt otsa, ent midagi selgitama ei hakka. „Sellel tähekombinatsioonil on kindel tagamõte. Meie seda välja ei ütle. Kes välja mõtleb, saab preemia,“ muigab Reisenbuk ja lisab, et seni pole keegi veel preemiat saanud.
    Saladusliku nimega ettevõte alustas tegevust Reisenbuki isa talus, mis asub siit kuue kilomeetri kaugusel. Kuna võimalused ja tingimused laienemiseks olid talus tagasihoidlikud – kliente võeti vastu kitsukeses sinises soojakus, laoruumiks oli 50 ruutmeetri suurune pugerik – otsustati rajada nüüdisaegne müügikeskus.
    „Valisime praeguse asukoha mitmel põhjusel: krunt asub maantee ääres ja on minu kodule suhteliselt lähedal,“ sõnab Reisenbuk. „Näiteks Tartus poleks me suutnud sellist keskust ehitada juba krundi hinna tõttu.“ Reisenbuk peab nõu Astbomiga, enne kui täpsustab, et nad on keskusesse investeerinud umbes pool miljonit eurot. „Väga palju töid oleme teinud ise oma masinatega, seepärast ei oska seda kõike rahasse ümber arvestada.“
    "Reklaami me ei tee"
    MFO ostab kasutatud metsamasinaid peamiselt oma koostööpartneritelt Rootsis ja Soomes, aga ka Eestist. Osa Põhjamaades ostetud masinatest ei transpordita sugugi Peipsi äärde, vaid müüakse otse sihtriiki, näiteks Rootsist Portugali, Lätti, Venemaale.
    „See on äri, kus kõige olulisemad on isiklikud kontaktid ja tutvused metsa ülestöötamise firmadega Rootsis, Soomes, Eestis ja mujal,“ toonitab Astbom. „Reklaami me eriti ei tee, oma rasketehnikat müüme rahvusvahelises müügiportaalis Mascus.“
    Reisenbuki sõnul on neil mitu klienti, kes on varem ostetud masina müügiplatsile tagasi toonud ning uuema masina ostnud. „Oleme nii pikalt turul olnud, et kliendid tulevad teisele või isegi kolmandale ringile. See näitab, et oleme klientide usalduse võitnud,“ räägib ta. „Varem oli klientide hulgas ka palju ühemehefirmasid, kes töötasid suhteliselt vanade metsamasinatega. Nüüd on nad tiheda konkurentsi tõttu ära kadunud ja oma vana masina meile toonud või kellelegi edasi müüdud.“

    Mis on mis?

    OÜ MFO

    Asutatud 5.07.2011.

    Müüb kasutatud metsatehnikat ja varuosi.

    Juhatuse liikmed Indrek Reisenbuk (müügijuht) ja Lars Elof Astbom (ostujuht).

    Omanikud Indrek Reisenbuk (50%) ja Lars Elof Astbom (50%).

    Gaselli TOPis 819. kohal (2017. aastal oli 291. kohal).

    Töötajaid 4.

    Käibest 79% moodustab metsamasinate müük, 20% varuosade müük ja 1% metsavarumine.

    Tuntumad brändid on Komatsu, John Deere, Ponsse, Swingcut, Finnskogsvalsen.

    Eesti turu osa käibest oli 2017. aastal 59 protsenti ja eksport moodustas 41 protsenti. Peamised ekspordimaad on Läti, Portugal, Valgevene, Soome, Rootsi, Ungari. Kokku eksporditakse enam kui 20 riiki.

    2011 juuli – alustati metsamasinate lammutamisega Indrek Reisenbuki isa talus.

    2011 – müüdi esimene kasutatud metsamasin.

    2016 – koliti uude keskusesse Vilusi külasse.

    Kes on kes?

    Indrek Reisenbuk ja Lars Elof Astbom

    Indrek Reisenbuk on lõpetanud kaugõppes Eesti Maaülikooli metsamajanduse eriala (2010) ja Lars Elof Astbom on lõpetanud Rootsis metsanduskooli.

    Reisenbuk on töötanud transpordifirmas OÜs Hansura metsa väljaveomasina operaatorina, ASis Kesko Agro Eesti kommunaaltehnika müügimehena ja Komatsu metsamasinate esindusfirmas OÜs Zeigo Service müügimehena.

    Astbom on töötanud Rootsis isa metsaülestöötamise firmas, Tallinnas elab alates 2007. aastast.

    Reisenbukile kuulub metsandusega tegelev OÜ Est-Skog ja Astbomile samas valdkonnas tegelev OÜ Larsbom Invest.

    Reisenbuki hobi on mootorisport: jäärajasõit, enduro jm. Astbomi hobi on jahindus.

    Allikas: OÜ MFO, Äripäev

    MFO mõlemad osanikud on metsa ülestöötamise taustaga ja seepärast käivad meelsasti metsatöid tegemas. Firmal on kokku umbes 120 hektarit metsamaad, mida hooldada. „Metsatööd on minule ja Larsile hobi, ma ütleks, et isegi kirg. Töötamine metsas on tõeline puhkus,“ räägib Reisenbuk. „Ise lõikame metsa ja veame välja. Ühtlasi saame neidsamu müügis olevaid masinaid testida ja seega hiljem potentsiaalsele ostjale masinast paremat ülevaadet anda.“
    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?
    OÜ MFO juhatuse liige Indrek Reisenbuk
    Parem müüa kui osta. Meie teenistus tuleb kaupa müües. Et oleks, mida müüa, tuleb kogu aeg muretseda sisseostu eest. Oleme riske võtnud, et suurendada müüdavate metsamasinate hulka, samuti oleme kogu aeg suurendanud varuosade laoseisu. Tänapäeval on kõigil kiire, kellelgi ei ole aega oodata. Tihtilugu ostetakse kasutatud asi, sest uue jupi tellimise aeg võib olla isegi kuni kolm päeva, aga metsas ei saa seisakuid lubada, metsamasin peab kogu aeg töös olema.
    Metsatehnika müüja kolm soovitust
    1. Pühendumine tagab edu. Sul peab olema huvi asja vastu, millega tegeled. Me mõlemad tunneme metsamasinaid läbi ja lõhki, oleme suurema osa oma teadlikust elust töötanud metsamasinate peal, oleme metsamasinatega koos n-ö täiskasvanuks saanud.
    2. Ole kliendile kättesaadav. Ole valmis kliendiga suhtlema iga kell, ka pärast tööpäeva. Meie ei tööta nagu ametnikud, kes panevad kell viis õhtul ukse kinni. Metsa ülestöötajad müttavad metsas ööpäev läbi. Kui masinal midagi katki läheb, helistatakse meile ja küsitakse, kas sul seda või teist varuosa on, et järgmise päeva hommikul vajalikule jupile järele tulla.
    3. Paku parimat lahendust. Uue masinaga on lihtne, see töötab laitmatult, ole mees ja müü. Kasutatud masinat on raskem müüa. Sa pead väga hästi klienti tundma ja oskama pakkuda parimat lahendust. Seepärast oleme kogu aeg suurendanud ka varuosade laoseisu. Igal laos oleval jupil on mingi väärtus, asi võib kolm või viis aastat seista, aga kunagi keegi ikka tuleb ja tahab seda, sest tal on seda vaja.
    OÜ MFO omanikud unistavad
    Me ei ole erilised unistajad mehed. Tahame, et jätkuks tööd ja leiba. Tahame tasapisi veidi suuremaks kasvada, võib-olla ka töötajaid juurde palgata. Meil on siin keskuse ümbruses 13 hektarit maad, seega kasvuruumi enam kui küll. (Naeravad.)
    Kommentaar
    Suhtleme nagu kaks Jürkat
    Runo Ruubel, metsavarumisfirma OÜ Karo Mets juhatuse liige
    Oleme MFOst aegade jooksul ostnud üksjagu metsamasinaid. Kõik viis praegust väljavedajat on nende käest saadud, samuti üks langetusmasin. Oleme neilt ka varuosasid ostnud, eelkõige selliseid, mis ei kulu.
    MFO müüb metsamasinaid, millel on väga väike kasutusaeg olnud, näiteks paar tuhat mototundi, aga selle võrra on masina hind hästi palju kukkunud. Nende masinatel on hinna ja kvaliteedi suhe hästi paigas.
    Väga oluline on ka see, et nad võtavad alati vana masina vastu, ükskõik mis värvi see masin on. Näiteks Valmeti vastu ei võeta ainult Valmetit, vaid võetakse see masin, mida sina tahad neile anda. MFO tegeleb aktiivselt järelmüügiga. Tehaste esindajad pakuvad tavaliselt vana masina eest väga väikese summa, neil ei ole huvi vanu masinaid edasi müüa. MFO aga lammutab vana masina ära ja tekitab niimoodi varuosade baasi.
    Tunnen Indrekut (Indek Reisenbuk, OÜ MFO juhatuse liige ja kaasosanik – toim.) sellest ajast, kui ta töötas Komatsu esinduses Tartus. Suhtlen Indrekuga nagu Jürka saab Jürkaga kokku ehk et kokku saavad töömehed, mitte Põrgupõhja Jürka ja Kaval-Ants. Kaks ettevõtjat räägivad asjad selgeks ja asi on aetud, meil ei võta lepingu sõlmimine kaua aega.

    Tulemus

    Igal aastal käive uues miljonis (eurodes)

    aasta    käive               kasum

    2013    1 457 575        124 367

    2014    2 433 032        334 487

    2015    3 471 204        433 344

    2016    4 016 186        667 935

    2017    5 826 598        243 134

    Allikas: OÜ MFO

    Pane tähele
    * Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.
    * Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja ärikasum enne makse aastatel 2014, 2015 ja 2016. 2014. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2014-2016 kasvama käive ja ärikasum vähemalt 50%.
    * TOPi jõudis tänavu 901 ettevõtet.
    Loe Äripäevast
    Viimati ilmunud lood gasellettevõtetest
    * „Militaarse hingega naisjuht“ Viljandimaa firmast ASist Galvi-Linda 2.05.2018 lehes.
    * „Kuidas igavat asja huvitavalt teha“ Tallinna firmast OÜst 1Office Estonia 9.05.2018 lehes.
    * „Betoonimehed põllu veerelt“ Pärnumaa firmast OÜst Nurmet 15.05.2018 lehes.
    Gaselliliikumist toetavad LHV ja Markit.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.