Marge Väikenurm • 19. november 2018 kell 12:12

Venemaa süüdistab Browderit tapmiste tellimises

Venemaa pitsitab taas Briti investor Bill Browderit.  Foto: Helena Ije

Venemaa algatas Danske pangas käinud rahapesu uurimist nõudva investori Bill Browderi vastu uue kriminaalasja, kahtlustades teda muu seas viie inimese võimalikus kõrvaldamises.

Prokuratuuri väitel on Browderiga seoses ilmnenud uusi asjaolusid, kirjutab RIA Novosti. Peaprokuröri nõunik Nikolai Atmonev täpsustas, et uus info puudutab Läti, Küprose, Šveitsi ja teiste riikide firmasid ja krediidiasutusi, mille kaudu liikus Browderi huvides kümnetesse, kui mitte sadadesse miljonitesse dollaritesse ulatuvaid summasid. Peale selle kahtlustab prokuratuur Browderit mitme inimese tapmise tellimises.

Browder nimetas kafkalikuks Vene prokuratuuri süüdistust, nagu oleks ta seotud Magnitski mõrvaga, vahendas ERR.

"Nad jäid Skripalide mürgitamisega vahele ja vastus sellele on süüdistada mind neljas mõrvas, sealhulgas Sergei Magnitski mürgitamises," säutsus Browder Twitteris.

Aastatepikkune vimm

Browderile kuulub investeerimisfond Hermitage Capital Management, mille kaudu ta oli kuni 2005. aastani Venemaa suurim välisinvestor – pärast seda keelati tal riiki sisenemine. Just Hermitage'i heaks töötas kümmekond aastat tagasi advokaat Sergei Magnitski, kes paljastas Venemaa siseministeeriumi kõrgete ametnike paarisaja miljoni euroni küündinud maksupettuse, mis kahjustas Hermitage'i.

Vene võimud esitasid 2008. aastal maksupettuse süüdistuse hoopis Magnitskile endale. Jurist pandi vangi, kus ta aasta hiljem kahtlastel asjaoludel suri. Sellest ajast saadik on Browder Kremli terav kriitik.

Browder saatis tänavu juulis Eesti peaprokurörile Lavly Perlingule ja rahapesu andmebüroole kuriteoteate, milles loetles inimesi, keda ta kahtlustab Danske Eesti rahapesuafääris rahalise kasu jahtimises. Prokuratuur algatas uurimise. Browder tõmbas sellest rahaliikumisest ka niidid Magnitski juhtumini, samuti sidus ta asjaga Venemaa presidendi Vladimir Putini sõbra, Panama paberitest tuttava tšellist Sergei Roldugini.

Süüdistus mõrva tellimises

Vene peaprokuratuur väidab nüüd, et Browder tellis "väga suure tõenäosusega" Magnitski kui oma ühe lähedasema partneri tapmise, et vältida olukorda, kus Magnitski avaldaks tundlikku infot Browderi kohta. Prokuratuuri versiooni kinnitavat ajakirjanik Oleg Lurie, kes istus Magnitskiga samas kohtueelses kinnipidamisasutuses. Väidetavalt Magnitski mürgitati, mistõttu tekkis tal südame- ja maksapuudulikkus. Prokuratuur läheb süüdistustes aga veel kaugemale – Browder võis peale Magnitski olla veel nelja inimese kõrvaldamise taga.

Venemaa on üritanud pikalt Putini kriitikuna tuntud Browderit kätte saada. Näiteks selle aasta mais peeti Browder Hispaanias kinni Venemaalt Interpolile tulnud vahistamismääruse alusel. Sel suvel jooksis läbi ka uudis, et Küprose võimud hakkavad tegema koostööd Venemaaga, et saada selgust Hermitage Capitali juhi Bill Browderi ja tema äripartneri Ivan Tšerkassovi äriasjust.

Moskva Tverskoi rajoonikohus mõistis Bill Browderi 2013. aastal finantsmahhinatsioonide ja maksuseaduse rikkumise eest tagaselja üheksaks aastaks vangi. 2017. aastal määras sama kohus talle veel lisaks üheksa-aastase vanglakaristuse maksude maksmata jätmise eest.

Hetkel kuum