Äripäev • 4 detsember 2018
Vundamendi soojustamine.  Foto: Veiko Tõkman

Soome ehituses paljastatud kartell sai 4 miljonit trahvi

Soome turujärelevalve nõuab 4 miljonit eurot firmadelt, kes on süüdi keelatud konkurentsi välistavas ühistöös EPS-toodete turul Soomes, kirjutas Kauppalehti.

Soome konkurentsi-ja tarbijakaitseameti tõstis kartell ühiselt EPS-toodete hindu. Kartellis osalenud Styroplast vabastati tasu maksmisest, sest ta teatas esimesena ametivõimudele keelatud kokkulepetest.

Konkurentsi-ja tarbijakaitseameti uurimine näitas, et ThermiSol, UK-Muovi ja Styroplast leppisid 2013. ja 2014. aastal kokku EPS-toodete hinnatõusu suuruse ja aja. Need kolm on Soomes turujõult olulised tegijad ja EPS-tooted on ehituses möödapääsmatud.

ThermiSolilt nõuab amet 2,8 miljoni euro ja UK-Muovilt 1,5 miljoni euro suurust trahvi.

Amet lisab pressiteates, et ettevõtete keelatud tegevuse ulatus, kestus ja mõju suurus oleks eeldanud isegi suuremaid trahvisummasid, aga seaduse järgi ei või summa ületada 10 protsenti ettevõtte käibest aastal, mil ta viimati kartellis osales.

Thermisoli käive oli eelmisel aastal 27 miljonit eurot ja ettevõte oli 1,4 miljoni euroga kasumis, ThermiSoli käive oli 15 miljonit eurot ja kasum 0,6 miljonit eurot. Stryroplasti käive oli mullu 7 miljonit eurot ja kasum 140 000 eurot.

Alates 1950ndatest on EPSi kasutatud peamiselt soojusisolatsioonimaterjalina, kuid viimase aastakümne jooksul on oluliselt kasvanud EPSi kasutamine uutes valdkondades nii tööstuses kui ka majapidamistes.

Hetkel kuum