Marge Väikenurm • 21. veebruar 2019 kell 15:14

Vaata, kes olid rahapesuaastatel Swedbankis vastutajad

Erkki Raasuke vastutas mitu aastat Swedbanki Balti panganduse eest.  Foto: Andres Haabu

Swedbanki kohal lasuva rahapesukahtluse aastatel vastutasid Swedbankis mitmed inimesed, teiste seas Erkki Raasuke.

Rootsi uurivate ajakirjanike valduses on pangakontode väljavõtted aastatest 2007-2015. Näiteks Raasuke vastutas Balti panganduse eest kolm aastat, enne kui 2009. aastal grupi finantsjuhiks edutati. Raasuke püsis finantsjuhi ametis veidi rohkem kui paar aastat ja lahkus Swedbankist. Liikus LHVsse.

Politsei käepikendus

Aastal 2017 rääkis Raasuke finantsinspektsiooni konverentsil, et finantssektori üleregulatsioon on teinud Eesti finantsasutused politsei käepikenduseks. “Võib-olla see isegi on ühiskonna seisukohast optimaalne, aga sellele oleks pidanud eelnema mingi debatt.”

Swedbanki gruppi juhtis pikalt Michael Wolf. Tema järel istus toolile Birgitte Bonnesen, kes juhtis enne seda Balti pangandust ja veelgi varem vedas siseauditit. Enne Bonneseni vastutas kolme riigi tegevuse eest Håkan Berg, kes pärast Raasukese lahkumist sai grupi riskijuhi rolli. Pärast Bonneseni tuli Balti pangandust vedama hiljem ootamatult ametist lahkunud Priit Perens. Praegu juhib Swedbanki kontserni Bonnesen.

Skandaalid tuttavad

Swedbank on skandaalidega varemgi maadelnud. Michael Wolf vallandati 2016. aastal sisetehingute kahtlusega, mis hiljem kinnitust ei leidnud. Mullu veebruarist läks Wolf tööle Blackstone'i. Mullu selgus, et Wolf nõustab Luminori juhtkonda, kuhu kuulub Erkki Raasuke.

2015. aasta sügisel kirjutas Rootsi majandusleht Dagens Industri, kuidas Swedbanki tippjuhid – finantsjuht Göran Bronner ja suurettevõtete osakonna juht Magnus Gagner-Greeber – ajavad pangatöö kõrvalt ulatuslikku kinnisvaraäri. Siis veel Swedbanki kontserni juhtinud Michael Wolf kaitses tippjuhte ja lubas teemaga tegeleda, kuid tunnistas kuu aega hiljem, et panga töötajatele kehtivaid nõudeid tuleb karmistada.

Hetkel kuum