Artikkel
 • Jaga lugu:

  Eestis populaarne krüptoskeem kuulutati pettuseks

  OneCoini skeemist teenivad Sebastian Greenwood, Ruja Ignatova ja Juha Parhiala. Ruja Ignatovale on esitatud mitu süüdistust, kuid teda pole suudetud veel vahistada.Foto: Erakogu

  USA ametivõimud esitasid süüdistuse Eestis aktiivse olematu krüptoraha OneCoin juhtidele, keda süüdistatakse püramiidskeemiga miljardite dollarite välja petmises ja rahapesus.

  Prokurör Geoffrey S. Berman ütles, et süüdistuse järgi lõid süüalused multimiljardi dollarilise krüptoraha ettevõtte, mis tugines täielikult valedel ja pettusel. "Nad lubasid suuri tootlusi ja minimaalset riski, aga süüdistuse järgi oli see äri püramiidskeem, mis põhines rohkem silmapettel kui bittidel-baitidel.“
  Krüptoskeemi praegune juht Konstantin Ignatov vahistati eelmisel nädalal Los Angelese lennujaamas, vahistati ka nende ameeriklasest kaasosaline Mark S. Scott. End krüptokuningannaks kutsuvat Ruja Ignatovat pole õnnestunud veel vahistada.
  Ruja Ignatovat, kes reklaamis end võltsitud Forbesi esikaanega ning lasi end kutsuda krüptokuningannaks, võib ees oodata vägagi pikk vanglakaristus. Ignatovat süüdistatakse internetikelmuses, internetikelmuse sooritamise kavatsemises, võlakirjakelmuses ning rahapesukavatsuses, neist igaühe eest on maksimaalne vanglakaristus 20 aastat. Üks süüdistus on tema vastu võlakirjakelmuse kavatsuses, mille eest saab maksimaalselt saada 5aastase vanglakaristuse.
  Konstantin Ignatovit süüdistatakse vandenõus panna toime internetikelmus, mille eest on maksimaalne karistus 20 aastat.
  Mark S. Scotti süüdistatakse vandenõus panna toime rahapesu, mille eest on võimalik saada maksimaalselt 20 aastat vangistust.
  Vaata krüptoskeemi ulmelisi väiteid Tallinnas.
  Kahtlustati kuritegelike rühmituste ja terrorismi rahastamist
  Äripäev kirjutas viimati aasta tagasi, et Eestis populaarse krüptorahaskeemi OneCoini suhtes on algatatud üleeuroopaline uurimine seoses kuritegelike rühmituste ja terrorismi rahastamisega. Reuters teatas siis, et Bulgaaria eriasjade prokurörid osalevad rahvusvahelises uurimises, et suruda maha „laiapõhjaline püramiid- ja rahapesuskeem, millesse on segatud OneCoini krüptoraha, mille peakontor on Bulgaaria pealinnas Sofias“.
  2014. aastal alustanud krüptorahaskeem OneCoin on leidnud Eestis hulgaliselt panustajaid, kes on võtnud väidetavad krüptomündid lausa valuutana kasutusse: poodides ja söögikohtades saab maksta krüptoraha kinkekaartides ning krüptoraha eest müüakse isegi maatükke ja autosid. Skeemi on algusest peale saatnud püramiidskeemi kahtlused ja pidevad uurimised ja pangakontode sulgemised eri riikides.
  Kuidas värbab skeem Eestis liitujaid, loe siit.
  Eestis on värbamisüritustel skeemi esindanud Avo Väliste.
  Onecoin esitlus hotellis Euroopa.Foto: Kristel Härma

  Skeemi endistel Eesti esindajatel oma krüptoraha

  Yle märkis möödunud aastal, et endised OneCoini skeemi vedajad Eestis on loonud oma krüptoraha Dagcoin. Äripäev on varem kirjutanud, et kodumaist loodavat krüptoraha saadavad kahtlused ja selle looja Nils Grossberg on olnud seotud püramiidskeemiks peetava krüptorahaskeemi OneCoin Eesti tegevusega.
  Grossberg ütles toona, et tema teed läksid OneCoiniga lahku rohkem kui aasta tagasi. Skandaalse skeemi kunagine promoja oli selle suhtes kriitiline. „Ettevõtte liidritelt saadud lubadused jäid täitmata ja neid lubadusi pole täidetud siiani. Kõige enam häiris mind aga küsimus, kas Onecoinil on üldse krüptoraha olemas ja kas liigutakse "õiges" suunas või on tegemist pettusega. Ma usun, et mõistate, et kui tekivad sellised kahtlused, pole võimalik projektiga enam jätkata," rääkis ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Infoturbe ekspert: identiteedivargusi on rohkem kui maailmas inimesi, teadlikkus peab tõusma
Tänavust infoturbeaastat iseloomustavad uued ründeviisid, kasvav identiteedivarguste arv, keerukamaks muutunud ründed ning digitaalse tarneahela riskid, kirjutab IT-ettevõtte Datafox infotrube juht Janar Randväli.
Tänavust infoturbeaastat iseloomustavad uued ründeviisid, kasvav identiteedivarguste arv, keerukamaks muutunud ründed ning digitaalse tarneahela riskid, kirjutab IT-ettevõtte Datafox infotrube juht Janar Randväli.
USA aktsiaturud alustasid juulit tõusuga
USA peamised aktsiaindeksid alustasid uut kuud positiivses meeleolus, tõustes üle protsendi eilsest sulgumistasemest kõrgemale.
USA peamised aktsiaindeksid alustasid uut kuud positiivses meeleolus, tõustes üle protsendi eilsest sulgumistasemest kõrgemale.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Liina Kersna jääb ametisse Valitsuses ei tohi alla 7 liikme
Peaminister Kaja Kallas otsustas haridusministri Liina Kersna tagasiastumispalvega oodata uue valitsuseni.
Peaminister Kaja Kallas otsustas haridusministri Liina Kersna tagasiastumispalvega oodata uue valitsuseni.
Haapsalu raudtee pikendamine liigub teadmata tulevikku
Lisaks Tallinna Haigla Euroopa Liidu taasterahastust eemaldamisele otsustas valitsus lõpetada ka Turba–Risti raudtee ehitamisele 34 miljoni euro mahus toetuse andmise.
Lisaks Tallinna Haigla Euroopa Liidu taasterahastust eemaldamisele otsustas valitsus lõpetada ka Turba–Risti raudtee ehitamisele 34 miljoni euro mahus toetuse andmise.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.