Eliisa Matsalu • 6. veebruar 2014 kell 8:16

Pruunsild: palga määrab panus, mitte kasum

Töötaja palk ei saa olla seotud ettevõtte kasumiga, leiab Bigbank AS üks omanik Parvel Pruunsild.

Palgainfo agentuuri juht Kadri Seeder kirjutas, et töötajate palgasoovi võivad kergitada ettevõtte hea kasuminumber ja väljamakstud dividendide teated.

Pruunsilla sõnul ei ole selline lähenemine õige, sest töötaja palga määravad ennekõike siiski tema oskused, töö raskusaste ja panus ettevõttesse. „Ma pole kunagi kuulnud, et keegi vähendaks töötajate palka kahjumi korral,“ ütles ta.

Tema arvates on kasumi kajastus ettevõtetes erinev. „Kindlasti on olemas mingeid väiksemaid firmasid, kus igal töölisel on kanda oluline roll. Üks on aga selge – mida suurem on ettevõte, seda vähem saab palk kasumiga seoses olla,“ märkis Pruunsild.

Pruunsild lisas, et tööturg on vägagi hästi ise reguleeriv. Kui töötaja avaldab ettevõtte kasumile viidates palgatõusu soovi, siis on tööandja vaba valik, kas ta tahab töölist enda juures hoida või hindab küsija oma positsiooni üle. „Vaba maa. Kui sa ei maksa õiglast palka, siis lähevad töötajad lihtsalt minema. Väga lihtne,“ ütles ta.

Hetkel kuum