Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Umami kukerpallitab maitsetega
Selle suve ja sügise kuumimaks restoraniuudiseks Tallinnas on Umami – restoraniga Leib ja Aed kuulsust kogunud sommeljee Kristjan Peäske ja peakokk Janno Lepiku uus restoran Tallinnas Kadaka teel.
Nagu Leiva, nii ka Umami juurde kuulub suur aed, sedapuhku koos õunapuudega. Ei mingeid terrasse, teeradasid ega päevavarje, lauad on tõstetud lihtsalt puude alla. Just nagu linnavanaema juubelil, ainult ühe pika laua asemel on palju väikesi. Mustamäe-Õismäe vaheline liiklussõlm on küll viimane koht, kust sellist idülli oskaks otsida, aga seal see on, liikusmürast kõrge planguga enam-vähem kaitstud. Restoranil on ka oma parkla, tõenäoselt suurim, mis ühel Tallinna söögikohal iial olnud.
Menüü on originaalne ja kukerpallitab lõbusalt. Kalamatsi meierei kitsejuust on saanud kaaslaseks pak choi ja tšillikastme, ahjus küpsetatud koha anšoovisepesto, searibi täiendavad klaasnuudlid, kimchi ja korianderi ning hummusest on saanud supp. Aga on ka tasakaalukamaid kooslusi nagu suitsuforell kartuli ja heeringamarja-hapukoorekastmega või juustukook vaarikakastmega.
Lõuna juhatasime sisse kahe äärmusega: rustikaalne kalasupp, kus kartulid olid peaaegu et tükeldamata jäetud, ja eksootiline eelroog "Kombits", mis koosnes frititud kaheksajalast, wakame-rukolasalatist ja wasabimajoneesist. Erinevad stiilid, kuid teostuselt ühtviisi head – supp tihedalt tummine, kombits võimsa välimuse ja eriliselt krõbeda kattega.
Suvel ja sealihal pole minu jaoks just kõige parem klapp, kuid pearoogadest jäi valik seekord just searibile – sellel olid nii ebaharilikud lisandid, et ei suutnud uudishimule vastu panna. Ribiliha oli pika madalal tremperatuuril küpsemisega omandanud äärmiselt pehme, vaevu koos püsiva tekstuuri. Paks magus glasuur, klaasnuudlid, kimchi ning värske koriander tegid kodusest notsust tõelise eksoodi - pigem Tai või Hiina kui Eesti seaprae.
Ka ahjus küpsetatud kohaga oli erilisel moel ringi käidud: koha tuli lauale katkisena, tükkideks lõhutuna, koos küpsetatud tomatite ja esialgu lausa ehmatavalt tugevamaitselise pestoga. Alles teisel-kolmandal suutäiel, maitsetega kohenenult, sai anšoovisepestost, tomatitest ja leebest kalast meeldivalt kokkukõlav ansambel. Eel- ja pearoad on Umamis tugevamalt esindatud kui magus, "Mätta"-nimelise küpsiseroa maitsed ja tekstuurid jätsid ükskõikseks.
Teenindus, mille kohta esimestel nädalatel kriitilisi sõnavõtte võis lugeda, oli suve edenedes vägagi sujuvaks lihvitud. Külalisi märgati, tervitati ja juhatati lauda - võiks arvata, et elementaarne restoraniviisakus, kuid tegelikkuses vägagi harv nähtus. Menüüd, joogid, leivad, road ilmusid õigel ajal, ettekandjad tundsid toite ja oskasid pakkuda jooke, mida samuti viimasel ajal eriti sageli ette ei tule.
Ootamatute vihmavalingute jaoks on strateegia välja töötatud – toimub kiire ümberpaiknemine majja. Tükk aega enne esimesi piisku käis ettekandja lauad läbi ja andis teada, millisesse lauda end majas sisse seada. Osa rahvast leidis varju kõrvalhoone katuse all. Neid, kes vihma tõttu eine lõpetama oleks pidanud, ei paistnud seekord olevat, kuigi mõnikord tulevat ka seda ette, et kõik ei mahu majja ära. Siis antakse sellest küll juba broneeringut tehes teada. Laud tasuks aga igaks juhuks ette kinni panna, suur suvi on õuesistujaid soosinud ja "Umami" on osutunud erakordselt menukaks.
Toit: 9
Teenindus: 10
Interjöör: õues 10, toas 8, kokku 9
Aadress: Kadaka tee 141, Tallinn
Telefon: 600 1035
Avatud: T-P 12-23
Põhiroogade hinnad: 8,40-17,90 eurot