Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Umami kukerpallitab maitsetega

    Selle suve ja sügise kuumimaks restoraniuudiseks Tallinnas on Umami – restoraniga Leib ja Aed kuulsust kogunud sommeljee Kristjan Peäske ja peakokk Janno Lepiku uus restoran Tallinnas Kadaka teel.

    Nagu Leiva, nii ka Umami juurde kuulub suur aed, sedapuhku koos õunapuudega. Ei mingeid terrasse, teeradasid ega päevavarje, lauad on tõstetud lihtsalt puude alla. Just nagu linnavanaema juubelil, ainult ühe pika laua asemel on palju väikesi. Mustamäe-Õismäe vaheline liiklussõlm on küll viimane koht, kust sellist idülli oskaks otsida, aga seal see on, liikusmürast kõrge planguga enam-vähem kaitstud. Restoranil on ka oma parkla, tõenäoselt suurim, mis ühel Tallinna söögikohal iial olnud.
    Menüü on originaalne ja kukerpallitab lõbusalt. Kalamatsi meierei kitsejuust on saanud kaaslaseks pak choi ja tšillikastme, ahjus küpsetatud koha anšoovisepesto, searibi täiendavad klaasnuudlid, kimchi ja korianderi ning hummusest on saanud supp. Aga on ka tasakaalukamaid kooslusi nagu suitsuforell kartuli ja heeringamarja-hapukoorekastmega või juustukook vaarikakastmega.
    Lõuna juhatasime sisse kahe äärmusega: rustikaalne kalasupp, kus kartulid olid peaaegu et tükeldamata jäetud, ja eksootiline eelroog "Kombits", mis koosnes frititud kaheksajalast, wakame-rukolasalatist ja wasabimajoneesist. Erinevad stiilid, kuid teostuselt ühtviisi head – supp tihedalt tummine, kombits võimsa välimuse ja eriliselt krõbeda kattega.
    Suvel ja sealihal pole minu jaoks just kõige parem klapp, kuid pearoogadest jäi valik seekord just searibile – sellel olid nii ebaharilikud lisandid, et ei suutnud uudishimule vastu panna. Ribiliha oli pika  madalal tremperatuuril küpsemisega omandanud äärmiselt pehme, vaevu koos püsiva tekstuuri. Paks magus glasuur, klaasnuudlid, kimchi ning värske koriander tegid kodusest notsust tõelise eksoodi - pigem Tai või Hiina kui Eesti seaprae.
    Ka ahjus küpsetatud kohaga oli erilisel moel ringi käidud: koha tuli lauale katkisena, tükkideks lõhutuna, koos küpsetatud tomatite ja esialgu lausa ehmatavalt tugevamaitselise pestoga. Alles teisel-kolmandal suutäiel, maitsetega kohenenult, sai anšoovisepestost, tomatitest ja leebest kalast meeldivalt kokkukõlav ansambel. Eel- ja pearoad on Umamis tugevamalt esindatud kui magus, "Mätta"-nimelise küpsiseroa maitsed ja tekstuurid jätsid ükskõikseks. 
    Teenindus, mille kohta esimestel nädalatel kriitilisi sõnavõtte võis lugeda, oli suve edenedes vägagi sujuvaks lihvitud. Külalisi märgati, tervitati ja juhatati lauda - võiks arvata, et elementaarne restoraniviisakus, kuid tegelikkuses vägagi harv nähtus. Menüüd, joogid, leivad, road ilmusid õigel ajal, ettekandjad tundsid toite ja oskasid pakkuda jooke, mida samuti viimasel ajal eriti sageli ette ei tule.
    Ootamatute vihmavalingute jaoks on strateegia välja töötatud – toimub kiire ümberpaiknemine majja. Tükk aega enne esimesi piisku käis ettekandja lauad läbi ja andis teada, millisesse lauda end majas sisse seada. Osa rahvast leidis varju kõrvalhoone katuse all. Neid, kes vihma tõttu eine lõpetama oleks pidanud, ei paistnud seekord olevat, kuigi mõnikord tulevat ka seda ette, et kõik ei mahu majja ära. Siis antakse sellest küll juba broneeringut tehes teada. Laud tasuks aga igaks juhuks ette kinni panna, suur suvi on õuesistujaid soosinud ja "Umami" on osutunud erakordselt menukaks.
    Toit: 9
    Teenindus: 10
    Interjöör: õues 10, toas 8, kokku 9
    Aadress: Kadaka tee 141, Tallinn
    Telefon:  600 1035
    Avatud:  T-P 12-23
    Põhiroogade hinnad: 8,40-17,90 eurot
  • Hetkel kuum
Toomas Kiho: mõelgem ka sellele, kas Nõmmest või Lasnamäest võiks saada eraldi omavalitsus
Tallinna linnavalitsus peab paratamatult mõtlema terve riigi peale, kirjutab kultuuriajakirja Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tallinna linnavalitsus peab paratamatult mõtlema terve riigi peale, kirjutab kultuuriajakirja Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tehnoloogiasektori vedamisel tõusid kõik USA aktsiaindeksid märgatavalt
Wall Street lõpetas neljapäeva rohelises: kui S&P 500 kerkis +0,91% ja Dow 30 tõusis +0,85%, siis tehnoloogiaindeks Nasdaq edenes koguni +1,51%, seejuures vedasid tõusu tehnoloogiaettevõtete lubadused tehisintellektile veelgi suuremaid panuseid teha.
Wall Street lõpetas neljapäeva rohelises: kui S&P 500 kerkis +0,91% ja Dow 30 tõusis +0,85%, siis tehnoloogiaindeks Nasdaq edenes koguni +1,51%, seejuures vedasid tõusu tehnoloogiaettevõtete lubadused tehisintellektile veelgi suuremaid panuseid teha.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Luksusturismi ettevõtjad õpetavad, kuidas meelitada rikkad metsa raha kulutama
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Raimo Ülavere: vaktsineeri ennast perfektsionismi vastu. Järjekindel piisavalt hea on parem kui perfektne
Ehkki perfektsionism tundub armastusväärne nõrkus või suisa edu vältimatu eeldus, on tegu toksilise nähtusega. Positiivne perfektsionism on müüt ja perfektsionismi olulisim kütus on teised inimesed.
Ehkki perfektsionism tundub armastusväärne nõrkus või suisa edu vältimatu eeldus, on tegu toksilise nähtusega. Positiivne perfektsionism on müüt ja perfektsionismi olulisim kütus on teised inimesed.
"Palun vabastada Eesti vahemikus ....–.... loodusõpetuse tunnist"*
Selle asemel, et spekulatiivses Euroopa Liidu trahvi hirmus end üles kütta, toetume faktidele ja vaidleme kokkulepped paremaks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Selle asemel, et spekulatiivses Euroopa Liidu trahvi hirmus end üles kütta, toetume faktidele ja vaidleme kokkulepped paremaks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Raadiohommikus: kinnisvarast ja planeeringutest
Äripäeva raadio neljapäevane hommikuprogramm võtab luubi alla kinnisvaraturu erinevad tahud ning heidab pilgu ka Tallinna linnaplaneeringule.
Äripäeva raadio neljapäevane hommikuprogramm võtab luubi alla kinnisvaraturu erinevad tahud ning heidab pilgu ka Tallinna linnaplaneeringule.
Hiiumaa plastitootja vajus miinusesse
Hiiumaa plastdetailide tootja M ja P Nurst kaotas eelmisel aastal käibes ja lõpetas aasta kahjumiga.
Hiiumaa plastdetailide tootja M ja P Nurst kaotas eelmisel aastal käibes ja lõpetas aasta kahjumiga.