Putini kapitaliamnestia: otsi lolli

08. detsember 2014, 11:04
Ahto Lobjakas
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141208/OPINION/141209751/AR/0/AR-141209751.jpg

Putini aastakõne viitab, et Venemaa kavatseb kahanevat heaolu kompenseerida üha agressiivsema välispoliitikaga, kirjutab välispoliitika instituudi analüütik Ahto Lobjakas.

Kurikuulus numbrikombinatsioon 63-63-63 (Putini vanus, nafta hind dollarites ja rubla hind euro/dollari korvi vastu) on platvorm või põrand, mida Venemaa režiim püüab ettenähtavas tulevikus kaitsta. Rubla ja nafta hinna osas on tegemist mõttelise lävega, millest läbivajumise korral muutuvad Venemaa majanduslikud ning poliitilised protsessid ennustamatuks, kui mitte kontrollimatuks.

Strateegia suund – viimati kinnitatud Vladimir Putini poolt neljapäevases kõnes – on autarkia. Nafta pika perspektiiviga odavnemine, Euroopa Liidu ja USA sanktsioonid ning rubla kursi kukkumine (mis 10. novembril vabaks lastuna pidi pehmendama majanduslangust) on hakanud tõsiselt õõnestama Venemaa majandust. Putini lubadus amnesteerida välismaalt tagasitoodavad rahalised ressursid on ilmselt lühiajaline oportunistlik gambiit stiilis „otsi lolli“. Venemaa enda allikad hindavad selle aasta kapitali väljavooluks 125 miljardit dollarit ning järgmisel aastal 90 miljardit dollarit. Rubla kaitsmine – viimati, sõltumata kursi vabakslaskmisest, eelmisel nädalal – on nõudnud konservatiivsetel hinnangutel üle 30 miljardi dollari. Venemaa valitsusel reservid pole ammendunud, kuid see näib olevat aja küsimus. Krimm ja sõda Ukrainas nõuavad suuri väljaminekuid ning tähelepanuväärne on kehtiv poliitika Donbassi sotsiaalsfääri ja majandust mitte subsideerida. Venemaa ettevõtete ja pankade väliskapitalivajadus on üha akuutsem. Sellest ka katsed edendada „patriootlikku“, kodumaist tööstust ja tootmist.

Selle strateegia edukus on siiski kahtlane, arvestades, mida Putin ütles „spekulantide“ kohta, kes rubla kurssi pahatahtlikult õõnestavat. Vaevalt, et see loob illusioone režiimi majanduspoliitika osas ning suurte rahamasside naasmine on ebatõenäoline.

Majanduslangus, mis 60dollarilise naftabarreli juures võib järgmisel aastal ulatuda 4%ni, võtab aega, et täie mahuga Venemaa elanikeni jõuda. See ilmselt on osa kalkulatsioonidest (kuigi viimased on optimistlikud, eelarve eeldab nafta hinnaks 2015. aastal 100 dollarit, majandusministeerium 80). Rubla odavnemine, nagu öeldud, pehmendab kukkumist. Lääne turgude sulgemist püütakse kompenseerida Hiina jm Aasiaga – ka tarbija tasandil, nagu Kesk-Aasias ja Kaukaasias. Reisib venemaalasi nagunii vähe, vaid 15% elanikest on käinud väljaspool endise NSVLi piire. Moskva valmistub nagunii piiride tihendamiseks, sellest annavad märku sammud topeltkodakondsuse vastu.

Putini plaan on ilmselt välja vedada 2018 valimisteni, kompenseerides kahanevat heaolu ja majanduskitsikust üha agressiivsema välispoliitikaga. Autarkia-retoorika annab märku sellest, milline on plaan B, kui tänasel ühiskondlik-majanduslikul status quo'l peaks põhi alt ära kukkuma.

Toimetatud intervjuu põhjal (toim)

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    08. December 2014, 11:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing