• Jaga lugu:

  Õnnelik ja nutikas eestlane?

  Helena LassFoto: Erakogu

  Eestlastel on võimalus saada üheks maailma kõige taiplikumaks, efektiivsemaks ja õnnelikumaks-tervemaks rahvaks, sest meie seas on seda valdkonda jõuliselt uuendavaid inimesi, kirjutab arst Helena Lass.

  Emotsionaalne tasand toimib inimestel praegu suuresti refleksipõhiselt. See tähendab, et isegi kui inimene seda ise ei soovi, aktiveerub enamik tema negatiivseid emotsioone automaatselt ja külvab kahju. Levinud on eelarvamus, et selline emotsioonide aktiveerumise viis ongi paratamatu ja inimlik. See on umbes sama hea, kui sa tahad minna paremale, aga su keha hakkab iseenesest kõndima vasakule – ning sina arvad, et nii peabki olema. Mõnes valdkonnas on probleemid kestnud nii kaua, et seda on hakatud pidama normaalseks.
  Nii kaua, kui emotsioonid refleksidena aktiveeruvad, on ainult aja küsimus, kui käivitub mõni probleemne või hävitava mõjuga emotsioon, mis lükkab allakäiguspiraali suunas ja aktiveerib analoogia põhjal omakorda terve laviini sarnase mõjuga emotsioone.
  Emotsioonide vang
  On terve hulk emotsioone, mille krooniline iseeneslik aktiveerumine pole küll häire, kuid takistab ikkagi tööd ning koostööd: viha, rahulolematus, üleolek, tüdimus, vastupanu, ebakindlus, hirm teadmatuse ees, häbi, häbelikkus (mis-nüüd-mina-tunne), soov kätte maksta, võimuiha, ükskõiksus. Kahtlusetunne ja hirm eksida pärsivad julget ettevõtmist. Allaandmise tunne paneb loobuma, tagasilöökidest heituma.
  Mentaalse aparaadi tervis ehk mõistuse toimine pole ka just alati kiita. Oskust mõtelda, eristada omaenda infotöötluse alatüüpe või hoopis mõtlemist mingiks ajaks välja lülitada meil koolis ei õpetata. Praegu on nii, et eristamise võime pole eriti hea, muretsetakse, liigselt võetakse hinge oma negatiivseid mõtteid ning püütakse meeleheitlikult neid asendada positiivsetega. Ent inimene peaks ikkagi olema oma sisemaailma peremees, hea liider, mitte järgija või lausa ohver. Siin on võimalik suur areng alates mälu optimaalsest kasutamisest kuni võimekuseni eristada oma meenutusi ettekujutustest ning mõlemat omakorda päriselt toimuvast. Nii kujuneb hea reaalsustaju. See on täiesti teistsugune, märgatavalt tervem vaade.
  Teadvustamisvõimet on intrapersonaalsete funktsioonide hulgas siiani kõige vähem tähtsustatud. See oskus määrab meie keskendumise, võimekuse õppida ja orienteeruda nii uudses kui muutuvas ning võimaldab eristada olulist ebaolulisest. Praegu ei suuda enamik inimesi üle 30 sekundi samale asjale keskenduda.
  Teadvustamisvõime on inimese universaalne töövahend, mille abil saab uurida ja ka suunata enda kõiki teisi vaimseid funktsioone, rääkimata kehast. Tõeline enesejuhtimine põhinebki teadlikkusel. Selle oskuse kasutajad tunneb ära sellest, et nad tulevad kiiremini ja valutumalt väljakutsetest läbi – nii, et juba lahendatud probleem ei kordu.
  Stress pole vaid kehaline
  N-ö lihtsakoelisematest muredest on Eesti juhtide ja ekspertide hulgas kõige enam stressi ja suutmatust puhata või lõdvestuda, isegi kui selleks on soodne võimalus. Stress on peamine uks paljude häirete juurde, kuigi pole ise otseselt psüühikahäire.
  Käsitleda stressi peamiselt füüsilisena on see sama hea kui pilduda tiiki kive ja näha vaeva järellainetuse tasandamisega. Stressi peamised komponendid on emotsioonid (kiirusetunne, süteloleku tunne, pingetunne jne) ja mõtted, mis emotsioone käivitavad. Piisab, kui meenub jälle see konflikt töö juurest, ning emotsioon hakkab automaatselt tööle.
  Meile on õpetatud, mida teha väliste nähtuste ja olukordadega, kuid mitte seda, mida teha sisemistega. See, et inimesed on stressis ja läbi põlevad, pole kuidagi inimesele loomuomane, geneetiline ega ka ­ainuüksi töö süü. Meil on koolides küll kehaline kasvatus, kuid pole tunde, mis praktilisel viisil õpetaksid juhtima oma vaimsemat, sisemaailma osa. Aina enam vaimset võimekust nõudvas ühiskonnas hakkavad need haridusliku defitsiidi tagajärjed välja paistma.
  Sisemaailma juhtimist saab õppida
  Tõusuteel on nii depressioon, mitmesugused ärevushäired, unehäired, sõltuvusprobleemid kui läbipõlemine. Pikemat aega püsinud negatiivsed mõtted ja emotsioonid lükkavad paigast ajukeemia, loovad ebaterveid ühendusi närvirakkude vahel. Selles faasis, kus juba diagnoositakse depressioon, on tahtejõu ja seniste oskuste baasil tervekssaamise võimalus pigem teoreetiline.
  2014 võeti tervise arengu instituudi statistika alusel kolmandik haiguslehti stressi ja psüühikahäirete tõttu. 2015. aasta andmetel diagnoositi igal kümnendal eestlasel mingit tüüpi häiritus vaimses tegutsemises. Suur hulk inimesi peab sellist tüüpi kannatusi elu osaks ega otsi lahendusi.
  Kahjuks on õige hariduse puudus laiemalt tekitanud väärarusaama, et oskuste puudumine on hakkamasaamatuse või nõrk olemise märk. Ent sisemaailmas toimuvaid reaktsioone saab ja tulebki juhtima õppida. Endas toimuva juhtima õppimine on jõukohane, võimalik ja vajalik igale inimesele, sest igaüks on ju lõpuks pidevalt iseendaga silmitsi ja endal ka alati kaasas – ka keerulistel ja ootamatutel hetkedel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Aasia aktsiad langesid koos USA futuuridega
Aasia aktsiad ja USA aktsiafutuurid langesid teisipäeval, investorid arutasid, kas Hiina värske stiimul võib piirata sulgemiste mõju majandusele.
Aasia aktsiad ja USA aktsiafutuurid langesid teisipäeval, investorid arutasid, kas Hiina värske stiimul võib piirata sulgemiste mõju majandusele.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Ukraina rahandusminister: olukord majanduses on keeruline, aga saame hakkama Ukraina riigieelarve puudujääk küündib 15 miljardi dollarini
Venelased okupeerisid ja blokeerisid Ukraina peamised sadamad ning sundisid sulgema enamiku sealsetest ettevõtetest, kuid Ukraina rahandusminister Sergi Martšenko on optimistlik.
Venelased okupeerisid ja blokeerisid Ukraina peamised sadamad ning sundisid sulgema enamiku sealsetest ettevõtetest, kuid Ukraina rahandusminister Sergi Martšenko on optimistlik.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.