Aimar Ventsel • 18. oktoober 2019 kell 3:00
Arvamused
Ainult tellijale

Aimar Ventsel: naiivne ökoaktivism kui habemega nali

Rootsi noorukese kliimaaktivisti Greta Thunbergi tegevuse peale pole mõtet üle reageerida, sest selles pole tegelikult midagi uut, kirjutab etnoloog Aimar Ventsel.

Aimar Ventsel.  Foto: erakogu

Mäletan, et kaugel nõukogude ajal sattusin ma Soome televisioonist nägema inglise filmi, kus üks noor tüdruk avastas looduskaitse. Ta käis ringi, jagas lendlehti, korraldas üheinimesepikette ning lõpuks tutvus vanema naisega, kes oli palju pühendunum ökoaktivist. Koos viisid nad ellu juba palju konkreetsemaid aktsioone, näiteks tungisid kanafarmi ja avasid seal lindude puure, et kanu vabadusse lasta. Muidugi tekkis õudne möll, kohale tuli politsei ja asi jõudis kooli, vanemad kutsuti direktori juurde ning neile loeti epistlit. Ma ei mäleta sellest filmist suurt midagi, kõige vähem nime, ent nägin ma seda millalgi hilistel 1970ndatel või varastel 1980ndatel, kui meil oli kodus veel mustvalge televiisor.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse!
    Hetkel kuum