Artikkel

  18 küsimust, mida julged oma advokaadilt küsida pärast kolmandat kokteiliklaasi

  Soraineni juristid Kati Rohtla (vasakul) ja Maarika MaripuuFoto: Erakogu

  Advokaadibüroo Soraineni juristid Kati Rohtla ja Maarika Maripuu selgitavad mängulises võtmes, milliseid sõnumeid on riigikohus tänavuste lahendite põhjal andnud.

  Riigikohtusse jõuavad vaidlused kõige viimasena ja seda otsust kuskile edasi kaevata ei saa. Kuigi ka riigikohtuga võib mitte nõustuda või kohus võib isegi aja möödudes teisiti otsustada, siis pigem on need siiski erandlikud juhud. Üldjuhul on riigikohtu seisukohad abiks järgnevate samalaadsete vaidluste lahendamisel. Seetõttu on hea teada, mille üle kohtus vaieldakse ja kuidas kohus õigust mõistab.
  Kogusime kokku mõned huvitavamad riigikohtu selle aasta lahendid ja panime need lihtsasti mõistetavatesse elulistesse olukordadesse. Artiklis toodud isikud ja olukorrad on välja mõeldud, et lihtsustada kohtulahendite sõnumit.
  1. Tööandja saatis mind välislähetusele Soome. Välislähetuse päevaraha arvestas tööandja vähem, kui tegelikult oleksin pidanud saama. Nüüd on juba kaks aastat möödas, aga mul sees ikka kripeldab ja tahaksin kogu oma päevaraha saada. Kas ma saan seda tööandjalt sisse nõuda?
  Jah. Nõude aegumise tähtaeg on kolm aastat alates palgapäevast, kui vale summa üle kanti.
  2. Mul on kinnistu, millel on suur rohumaa. Sellel rohumaal on 30 maheveist. Maheveiste omanik on naabritalu Sille ja Ville. Sille ja Ville elavad ise suurema osa ajast Austraalias ja mina hoolitsen nende maheveiste eest oma rohumaal. Kas mul on õigus PRIA-lt mahepõllumajanduse jätkamise toetust taotleda?
  Jah. Kui sina hoolitsed loomade eest, siis oled sina loomapidaja ja sa ei pea selleks olema loomade omanik. Toetuse üks eesmärke on leevendada neid lisakulusid, mis loomapidajal mahepõllumajanduse nõuete järgi loomade kasvatamisel tekivad. Seega: kui sulle tekivad loomade eest hoolitsemisel sellised lisakulud, siis on sul õigus taotleda ka toetust.
  3. Mul on äripartner OÜ SahkerMahker, kelle suhtes käib pankrotimenetlus. Tal on kaks juhatuse liiget Tõnu Sahker ja Linda Mahker. Tõnul ja Lindal on veel üks ühine äriühing OÜ Susserdaja. Täna sai pankrotihaldur teada, et OÜ Susserdaja esitas OÜ-le SahkerMahker aastal 2010 võltsitud rendiarveid, kuigi tegelikult pole OÜ SahkerMahker temalt midagi rentinud. Kas pankrotihaldur saab veel OÜ-lt Susserdaja raha tagasi nõuda või on nõue juba aegunud?
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tõnu Mertsina: nii pikka tootlikkuse langust ei ole Eestis vähemalt 20 aastat olnud
Eesti ettevõtete hinnang oma konkurentsivõimele nii sise- kui ka välisturul on langenud selle sajandi madalaimale tasemele. Halvenenud konkurentsivõime võib pidurdada majanduskasvu taastumist, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Eesti ettevõtete hinnang oma konkurentsivõimele nii sise- kui ka välisturul on langenud selle sajandi madalaimale tasemele. Halvenenud konkurentsivõime võib pidurdada majanduskasvu taastumist, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Tallinna Vesi tõstab kodudele hinda kolmandiku jagu
Tallinnas ja Sauel tõuseb uuel aastal veeteenuse hind eraklientidel 30% ja äriklientidel pea 6% juhul, kui konkurentsiamet Tallinna Vee taotluse heaks kiidab.
Tallinnas ja Sauel tõuseb uuel aastal veeteenuse hind eraklientidel 30% ja äriklientidel pea 6% juhul, kui konkurentsiamet Tallinna Vee taotluse heaks kiidab.
Ühendkuningriigi keskpank pani intressitõstmisele pidurit
Ühendkuningriigi keskpank Bank of England ei tõstnud täna intressimäära, tehes pausi agressiivses 22 kuu pikkuses tõusutsüklis.
Ühendkuningriigi keskpank Bank of England ei tõstnud täna intressimäära, tehes pausi agressiivses 22 kuu pikkuses tõusutsüklis.
Reaalajas börsiinfo
Toiduauto ärimees suve halvimast festivalist: tegime 70 eurot kassat
Esimese suve toiduauto ärimehena tegutsenud Myrakas rääkis saates „Äri Eestimaal“, et suvi läks ettevõttel hästi ning entusiasm on tal endiselt alles. Siiski leidus positiivsete kogemuste kõrval ka tõrvatilk meepotis, kui ta meenutas suve kõige õnnetumaks väljasõiduks kujunenud pannkoogifestivali. „See on meie jaoks halva festivali etalon,“ rääkis Myrakas.
Esimese suve toiduauto ärimehena tegutsenud Myrakas rääkis saates „Äri Eestimaal“, et suvi läks ettevõttel hästi ning entusiasm on tal endiselt alles. Siiski leidus positiivsete kogemuste kõrval ka tõrvatilk meepotis, kui ta meenutas suve kõige õnnetumaks väljasõiduks kujunenud pannkoogifestivali. „See on meie jaoks halva festivali etalon,“ rääkis Myrakas.
Maru Metalli juht kardab, et sektoris läheb raskemaks
ASi Maru Metall juhatuse esimehe Heiti Zukovitsi hinnangul läheb ehitusmaterjalitootjatel tulevikus olukord raskemaks, selgus saates “Äripäeva TOP”. See-eest on ASi Toode peadirektor Aivo Rosenberg positiivsemalt meelestatud.
ASi Maru Metall juhatuse esimehe Heiti Zukovitsi hinnangul läheb ehitusmaterjalitootjatel tulevikus olukord raskemaks, selgus saates “Äripäeva TOP”. See-eest on ASi Toode peadirektor Aivo Rosenberg positiivsemalt meelestatud.
Äripäeva juhtimiskool: kuidas ringmajanduse võimalusi mitte maha magada?
Üks võimalikest lahendustest inimkonna tekitatud keskkonnaprobleemidele on ringmajandus – uus ehk hästi unustatud vana majandusmudel, mille järgi ressursse ja tooteid kasutatakse võimalikult kaua, taaskasutatakse ja võetakse ringlusse, et vähendada jäätmete teket ja ressursside raiskamist. Äripäeva Akadeemia koolitaja Kadi Kenk selgitab, mida sellele majandusmudelile üleminek tähendab nii tootmis- kui ka teenusettevõtetele, kes on selles pikas protsessis võitjad ja kes mitte.
Üks võimalikest lahendustest inimkonna tekitatud keskkonnaprobleemidele on ringmajandus – uus ehk hästi unustatud vana majandusmudel, mille järgi ressursse ja tooteid kasutatakse võimalikult kaua, taaskasutatakse ja võetakse ringlusse, et vähendada jäätmete teket ja ressursside raiskamist. Äripäeva Akadeemia koolitaja Kadi Kenk selgitab, mida sellele majandusmudelile üleminek tähendab nii tootmis- kui ka teenusettevõtetele, kes on selles pikas protsessis võitjad ja kes mitte.
CUPRA avas ainulaadse garaaži uksed
Tallinnas Sõpruse puiesteel avas uksed CUPRA Garage, mille sarnast ei ole terves Eestis ega ka lähipiirkonnas. Tegemist on uudse kontseptsiooniga CUPRA kui automargi tutvustamisel oma klientidele.
Tallinnas Sõpruse puiesteel avas uksed CUPRA Garage, mille sarnast ei ole terves Eestis ega ka lähipiirkonnas. Tegemist on uudse kontseptsiooniga CUPRA kui automargi tutvustamisel oma klientidele.
Globaalne briifing: selle nädala suured teemad, mida pead teadma Poola ja Ukraina konflikt, Zelenskõi visiit USAsse, olukord Mägi-Karabahhis
Poola on valmis Ukrainale kotti pähe tõmbama. Lisaks: sõda Kaukaasias, riigikapitalism Saksamaal ja puhastustööd Hiina võimuladvikus.
Poola on valmis Ukrainale kotti pähe tõmbama. Lisaks: sõda Kaukaasias, riigikapitalism Saksamaal ja puhastustööd Hiina võimuladvikus.
Riia sulgeb ligi 140 kasiinot ja bingosaali
Riia linnavolikogu turvalisuse, korra ja korruptsiooni ennetamise komisjon toetas 139 hasartmängusaali loa tühistamist, 36 luba kuulub Tallinna börsil olnud Olympic Entertainment Groupi Läti tütarfirmale, kirjutas Läti ringhääling.
Riia linnavolikogu turvalisuse, korra ja korruptsiooni ennetamise komisjon toetas 139 hasartmängusaali loa tühistamist, 36 luba kuulub Tallinna börsil olnud Olympic Entertainment Groupi Läti tütarfirmale, kirjutas Läti ringhääling.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.