Birjo Must • 30. september 2015 kell 8:30

Morgan Stanley ennustab toorainetele uut šokki

Hiina nõudlus alumiiniumi järele väheneb.   Foto: EPA

Morgan Stanley hoiatab, et tooraineturud peavad olema valmis uueks šokiks, mis kaasneb USA Föderaalreservi intressimäärade tõstmisega.

Toorained on tänavu juba saanud löögi Hiina ja Kreekaga seonduvatest probleemidest, kuid asi võib minna veelgi hullemaks. Nimelt käpris investeerimispank oma pikaajalist metallihindade prognoosi 12% võrra.

Investorid peaksid hoiduma küttesöest ja alumiiniumist, teatas Morgan Stanley värskes raportis. Pank viitas eelmisele hinnabuumile, mille põhjustas ülikiiresti kasvav nõudlus Hiinas. Samal ajal eelistab pank jätkuvalt peamisi metalle nagu nikkel, vask ja tsink teistele toorainegruppidele, mille prognoose kärbiti kuni 25% ulatuses.

Toorainetest saadav tulu kukkus möödunud kuul vähemalt 16 aasta madalaimale tasemele. Peamine põhjus on maailma suurima metallide tarbija Hiina aeglustuv majanduskasvu tempo, mille sarnast pole nähtud alates 1990. aastast. Nüüd ähvardab tooraineid uus oht. Nimelt teatas FEDi juht Janet Yellen hiljuti, et hoolimata globaalse majanduse halvenemisest ei lükka keskpank intressimäärade tõstmist edasi.

Morgan Stanley analüütikud kirjutasid raportis, et rida maksoökonoomilisi sündmusi on viinud toorainete hinnad liiga madalale. Hindade kasvu neljandas kvartalis võib rikkuda aga järjekordne üllatus, mis seekord võib olla näiteks USA intressimäärade tõstmine. Seda oodatakse detsembris.

Morgan Stanley kärpis oma 2016. aasta alumiiniumi hinna prognoosi 17% võrra. Plaatina järgmise aasta hinnaprognoosi vähendati 12% võrra.

Hetkel kuum